Sommarens sandal

De har synts överallt i vår, och nu har modemagasinet Allure Korea utnämnt dem till sommarens ”’It’ shoes”. Så om du inte övervägt ett par sportsandaler tidigare kan det vara hög tid nu.

Trenden med sportsandaler kommer främst från den internationella modescenen, där både stora modehus, klädkedjor och populära modebloggare tagit skorna till sina hjärtan – och fötter. Sandalerna har redan synts i ett par säsonger, men nu har deras popularitet slutligen exploderat bland Sydkoreas modeintresserade.

Ursprungligen kommer de rediga sandalerna från USA, där en forsränningsguide i mitten på 80-talet insåg att det inte fanns en praktisk och lätt sko att använda i samband med vatten. Ett mellanting mellan sneakers och flip-flops var fött.

Sportsandaler har tidigare sällan ansetts moderiktiga eller ens särskilt coola (smeknamnet ”dad sandals” är rätt talande), men i och med den senaste tidens två stora modetrender i Sydkorea – athleisure och normcore – befinner sig skorna plötsligt mitt i båda. De är sportiga, vardagliga och, framför allt, bekväma.

Gong Hyo-jin, Kang Seung-hyun, Key (SHINee), Lee Jong-suk.

När en sak börjar bli populär dyker det ofta upp varianter på samma tema. Samma sak har hänt med sportsandalerna, som nu kan se ut på en mängd olika sätt. Man kan välja mellan mer eleganta modeller, färgglada modeller, eller mer tilltagna modeller med riktigt tjocka bottnar. Alla versioner har dock dykt upp i modefotograferingar, tv-serier och på flygplatser, ett tydligt tecken på att sandalerna älskas av både stylister och deras kändisar.

Yoon-a (Girls’ Generation), Ji Chang-wook, Na-na (After School), Chen (EXO).

 

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av