Kärlek på låtsas

Kan verkligen kärlek på låtsas vara något intressant? Det låter lite falskt. Men varje gång vi sätter oss bekvämt i soffan och tittar på en romatisk film är ju kärleken på låtsas! Fast i själva filmen är ju rollfigurerna förälskade i varandra ”på riktigt”. Det borde räcka för att rädda den romantiska känslan, men om två personer deltar som sig själva i en TV-show och låtsas vara kära i varandra så går det säkert att göra detta på ett gulligt och humoristiskt sätt. Men det verkar som ett omöjligt uppdrag att göra detta till något riktigt riktigt härligt romantiskt, men återigen har sydkoreanerna lyckats med det omöjliga!

Men det var en trevande resa fram till det perfekta låtsas paret i ”Running Man”.

Jag vet inte när de började med dessa ”falska par”, men den äldsta showen jag sett är ”X-man” som startade 2003 och höll på till 2007. I showen delas de ständiga deltagarna och gästerna upp i två lag som lekfullt tävlar mot varandra (”rump-boxning” var min favorit), men det är inte tävlingarna som är själva tävlingen utan en av dem får alltid ett hemligt uppdag att vara förrädare och sabba för sitt eget lag. I slutet av showen kommer den riktiga tävlingen när samtliga deltagare ska försöka gissa vem som var förrädaren.

Redan tidigt i showen försökte Jae Suk (aka Gräshoppan) få ihop Kim Jong Kook (sångare) med Yoon Eun Hye (sångare och skådis). ”Relationen” är trevande och humoristiskt, men Jong Kook verkar mest generad när Jae Suk försöker para ihop dem och Eun Hye spelar svårflirtad. Några år senare, i ”Running Man”, nämner Jae Suk och de andra till och från relationen för att göra Jong Kook generad.

Redan året efter att showen hade lagts ner så var Jae Suk igång igen i ”Family Outing”, säsong 1 (2008 – 2010). I showen tar deltagarna hand om äldres hus medan de är på semester och återigen var gräshoppans ”offer” Jong Kook, men ”flickvännen” var nu den legendariska sångerskan Lee Hyo Ri.

Men den första showen med falska par som jag tittade på var ”Invincible Youth”, säsong 1 (2009 – 2010). I showen tar sju tjejer från olika tjejband hand om ett gammalt hus på landsbygden. De får odla grönsker, sköta om några djur och efterhand formades två falska par: Yuri (SNSD) och Kim Tae Woo (sångare och programledare för showen) samt Sunny (SNSD) och Hyomin (T-ara). Yuri spelar för det mesta generad och avvisande (utom i ett avsnitt där hon låtsas bli svartsjuk på Sunhwa (Secret)). Med Sunny och Hyomin är det första gången som det börjar kännas som ett riktigt par! Även om Hyomins kärleksförklaringar för det mesta är överdrivna och humoristiska så kan man åtminstone se hur en spirande vänskap är äkta (de fortsatte också att vara vänner efter showen avslutats).

Och denna känsla av äkthet når sin höjdpunkt Running Man (startade 2010) med måndagsparet Kang Gary (sångare) och Song Ji Hyo (skådis). ”Running Man” består av olik lagtävlingar där de springer mycket. Lagindelningen varierar och man har oftast gäster. Charmen i tävlingarna är att det är lekfullt där de bl.a. ibland hjälper motståndarna (det viktiga är inte att vinna utan att det ska vara roligt och de själva verkar ha väldigt roligt när de gör showen).

I början är det oklart om det ska bli något låtsas par, men redan tidigt försöker Jae Suk få ihop någon med Ji Hyo (enda kvinnan i RM gänget och permanent deltagare fr.o.m. avsnitt 7). Återigen satsar han först på Jong Kook, men det står snart istället mellan Ha Ha och Kang Gary. Det händer inte särskilt mycket på ”kärleksfronten” i de första avsnitten och inte förrän i avsnitt 12 lossnar det. Då fuskar Gary och hjälper Ji Hyo trots att hon är med i det andra laget. I nästa avsnitt flirtar han lite med henne och i avsnitt 14 skäller Jae Suk ut honom för att han hjälpte henne två veckor tidagre (Ji Hyo skiner upp, ler och ser lycklig ut) och Ha Ha säger då: ”Så varje måndag kommer ni två att dejta”, varpå någon (tror det är Jae Suk) säger: ”Måndagsparet”…. Och måndagsparet är fött!!!

Gary har dock konkurrens från den unga och sockersöta skådisen Jong Ki som senare slutade i Running Man (tårögt och känslosamt avslut i avsnitt 41). Man får en känsla av att det är ett äkta intresse han visar för Ji Hyo. Detta kan möjligtvis bero på att Jong Ki generellt verkar omtänksam och beskyddande gentemot kvinnor, men det är fler än jag som uppfattade det som ett triangledrama. När skådisen Park Bo Young var gäst i avsnitt 25 så var hon helt galen i måndagsparet. Hon säger flera gånger, på allvar, att hon önskar att de var ett par på riktigt. Men hon gillar inte Jong Kis interaktion med Ji Hyo (det är alltså inte bara jag som lagt märke till det) och vid ett tillfälle hindrar hon Jong Ki att stå bredvid Ji Hyo. Avsnittet är riktigt bra. Ett måste för fans av måndagsparet.

Running Man och måndagsparet blev snabbt väldigt populära och är fortfarade det, efter över 200 avsnitt. Även om de till och från i Running Man ”pausat” relationen så har måndagsparet ändå alltid varit populärt och de har t.ex. fått göra reklam tillsammans. Om sin ”relation” intevjuas de i One Night TV Entertainment (141210). Och de skämtade om paret i TV-dramat ”Emergency Couple” (2014) där Ji Hyo i ett avsnitt är berusad och beställer en ersättande chaufför (ungefär som taxi fast med egen bil) och Gary spelar chauffören (cameo). Hon kallar honom Gary men han svarar ”Jag sade inte Gary, jag sade kary (vilket tydligen betyder ersättande chaufför eller något liknande)”.

Men varför är måndagsparet så populärt? Med tanke på att Ji Hyo är en av koreas bästa skådespelare så är det inte så konstigt att hon kan skapa variation och spänning på ett ”trovärdigt” sätt genom att ibland spela avvisande, ibland kärleksfull och ibland lite allmänt förvirrad. Och som en extra krydda kommer Gary till och från med kärleksförklaringar vid oväntade tillfällen. Den stora variationen i deras ”relation” gör att den aldrig blir tråkigt eller enformigt.

Den största biten av deras populäritet orsakas dock enligt min meninga av Gary och hans hänförda, envisa och förutsättningslösa kärleksförklaringar. Även om hon trilskas i ett avsnitt och smiter från hans lag till motståndarna så förklarar han förutsättningslöst sin kärlek till henne. Etc. Och visst skulle väl vi alla vilja ha den sådan partner? Att få känna sig älskad i vått och torrt är något vi alla mår bra av.

Jag tror att vi människor generellt är dåliga på att känslomissigt kommunicera kärlek till vår partner (särskilt ju längre relationen varar). Man blir känslomässigt slö och tar relationen för given, men det är livsfarligt och första steget mot att kärleken kommer att slockna (eller i alla fall svalna). Men hur blir man bättre på att kommunicera kärlek? Inte bara slentrianmässigt säga ”jag älskar dig” och komma med blommor på Alla Hjärtans Dag, utan verkligen känslomässigt kommunicera det? Det är klart att alla kan det (i viss mån), men hur ska vi bli bättre på det? …. Jag har ingen aning!

Men då slog det mig plötsligt! ….. Skulle man inte kunna lära sig av Måndagsparet?

Jag menar inte att man ska låtsas att man älskar någon, men vi kan t.ex. likt Gary vara mer spontan och uttrycka vår kärlek i situationer när det inte förväntas. Om ett par på t.ex. bröllopsdagen säger till varandra : ”Jag älskar dig” förmedlar de kärlek, men de kan också komma att förmedla känslan ”Jag säger att jag älskar dig, eftersom det är vår bröllopsdag”. Men om de istället, likt Gary, helt plötsligt vid ett oväntat tillfälla säger det så förmedlar det känslomässigt dessutom: ”Jag säger att jag älskar dig, eftersom jag älskar dig”. Det senare är förstås känslomässigt mer kraftfullt.

Andra saker vi skulle kunna ta lärdom av är det oblyga och lekfulla sättet måndagsparet flirtar med varandra. Att blanda in lite bus och skratt behöver inte göra kärleksförklaringen oseriös utan kan kommunicera hur lycklig och glad man är av att bli älskad av sin partner. Vi gör det ibland när vi är nyförälskade, men kanske skulle vi göra det oftare?

Vare sig vi tror att showen kan lära oss något om kärlek så är Running Man väldigt underhållande, men jag tyckte inte det i början. Min bror, som är en stor Running Man-fan, förklarade då att man måste se flera avsnitt för att komma in i karraktärerna. Numera är jag också en stor fan (men inte så stor som min bror). Även för att älska måndagsparet behöver man se flera avsnitt (missa inte det med Park Bo Young).

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av