Gamla goa låtar – del 1

I den suveräna boken ”Pop goes korea” (2008) skriver den amerikanske jounalisten Mark James Russel om både TV, film och musik från Sydkorea. Han hävdar där bl.a. att koreaner inte har en tradition att lyssna på äldre pop och rock låtar, medan det i USA och europa ständigt ges ut samlingsalbum med artister från popens och rockens barndom och framåt. Han har förstås delvis rätt. Koreaner lyssnar inte på koreanska poplåtar från t.ex. 60-talet eftersom det inte finns några koreanska poplåtar från den tiden. Jag vet inte om äldre låtar spelas i radion, återutges på cd eller laddas ner digitalt, men han har i alla fall delvis fel eftersom det ständigt sjungs gamla goa låtar i TV-shower, såsom ”1000 Songs Challenge” etc. Och många av dessa låtar är riktigt riktigt bra.

Men vilka är då dessa ”odödliga” låtar? Jag kommer inte att använda någon vetenskapligt objektiv metod att välja ut dem utan det blir ett lite godtyckligt och personligt urval.

Den första ”gamla” k-pop låten jag lyssnade på och insåg var en klassiker var ”Oppa”. År 2000 hade Cho Hye Ri (artistnamn: Wax) en jättehit med låten och sedan dess har den ständigt dykt upp i Sydkorean. Bl.a. försöker Chae Rim sjunga den så gott hon kan i en av mina favorit dramer ”Oh My Lady” (2010). Den har också sjungits flera gånger i TV-showen ”1000 Songs Challenge”. Sooyoung (SNSD) gör där en imponerande version av den (090208) medan Bomis (A Pink) röst inte riktigt passar för låten (140302).

Jag kände inte igen låten så givetvis trodde jag att de var en koreansk poplåt, men när jag frågade allvetade herr Wikipedia så fick jag svaret att det var en remake av Cindi Laupers ”She Bop” (1984). Gillar ni ”Oppa” så måste ni kolla in ”She Bop”, men inte för att den är bra utan för att den är så otroligt mycket sämre (obs, det är nätt och jämt man kan höra att det är samma låt).

K-pop industrin använder sig ibland av västerländska låtskrivare, men det är inte så ofta de ger sig på att göra en ny version av en redan inspelad låt. Men förutom ”Oppa” finns det åtminstonde en till riktigt bra remake och det är Kim Ah Jungs version av Blondies ”Maria” (1999). Också den är bättre än orginalet och den är från den romantiska komedin ”200 pounds Beauty” (2006) med Kim Ah Jung även i huvudrollen.

Förutom att vara en duktig sångerska är Kim Ah Jung en skicklig skådespelare. Hon var med i det första dramat jag såg (”Accidental Couple” aka ”That Fool”, 2009), som fortfarande är en av mina favoriter. En annan skådis, Yoon Eun Hye, från två av mina andra favorit dramer (”Coffee Prince” 2007 och ”Take good care of the young Lady” 2009) är också hon sångerska. Hon var med i tjejbandet Baby V.O.X som hade en hit med ”Woo Yun” aka ”Coincidence” aka ”Accident” (2002) som jag verkligen rekommenderar.

Eun Hye var också med i TV-showen X-man och bildade där ett låtsaspar tillsammans med Kim Jong Kook, som jag skrev om i min förra krönika. Jong Kook startade i pojk-duon Turbo (blev senare solo-artist och en av deltagarna i Running Man). I Running Man (t.ex. ep. 122) skämtar de ett par gånger om dansstegen till Turbos låt ”Black Cat” aka ”Nero” (1995). Det är lättare att se dansstegen i en live-version än i musikvideon. Och jag gillar faktiskt både låten och dansstegen!

I TV-showen Family Outing bildade Kim Jong Kook återigen ett låtsas par. Den här gången var hans ”flickvän” den legendariska Lee Hyo Ri. Hon började i tjejbandet Fin.K.L. och hade sedan en framgångsrik solokarriär. Hon blev koreas första och urtypen för ”sexsymbol” och hade en bad girl image, men numera har hon en image som miljövän och djurrättskämpe (hon är vegeterian sedan flera år tillbaka). Hon är otroligt humoristisk och jag önskar att hon var med i fler TV-shower (enligt min mening är hon bättre som komiker än som både sångare och ”sexsymbol”). År 2008 hade hon en hit med ”U Go Girl” (2008).

Och vi får inte glömma det lite motvilliga låtsasparet i ”Invincible Youth” (Yuri och Kim Tae Woo). Yuri har förstås såsom medlem i mina absoluta favoriter, Girls Generation, varit med om att sjunga en hel drös med hits, men bara för att det är många hitlåtar behöver inte någon av dem bli en klassiker som i framtiden sjungs av andra artister. Den av deras låtar som har störst chans att bli det är, tror jag, ”Kissing You” som släpptes som single 2008. Mitt favorit framförande av låten är dock från mars förra året.

Yuris motpart i låtsasparet, Kim Tae Woo, startade i pojkbandet G.O.D. och har efter det haft en solokarriär med bl.a. hitlåten ”Love Rain” (2009).

Nu har vi helt plötsligt hamnat i 2009 och dessa låtar kanske inte är ”gamla”, så vi får nog knyta ihop nutid med dåtid med hjälp av T-ara för att avsluta med riktigt gamla goa låtar.

Ni som likt jag är T-ara fans har säkert lyssnat ett antal gånger på deras glada och svängiga ”Binge Bingeul” aka ”Round Round” som också bl.a. sjungits av Hong Jin Young i TV (150126) och förekommer i filmen ”Sunny” (2011), men det var först i år jag insåg att det var en gammal låt från 1985 av Nami. Den är bra även om T-aras version faktiskt är bättre, men att se originalet med de hemska 80-tals scenkläderna är en upplevelse i sig.

Ett annat framträdande med hemska 80-talskläder är Lee Sangeun med låten Dam Da Di från 1988 (kolla in axelvaddarna!). Första gången jag hörde låten var när Tiffany (SNSD) sjöng den i showen ”1000 Songs Challenge” (071125).

Det får bli lite flera Gamla Goa Låtar i en senare krönika.

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av