Vi testar märklig koreansk skönhetsvård

Vad kan man egentligen ha i hudvårdsprodukter, och vad är en okej design på en ansiktsmask?

Den koreanska skönhetsindustrin, inte medräknat plastikkirurgi eller mode, genererar varje år över 88 miljarder kronor. De lokala märkena har stigit i anseende och dominerar nu marknaden i det egna landet. Men några av de tusentals produkter som säljs vardagligen i Korea kan verka främmande för den som är ny inför koreansk skönhetsvård.  Här är därför ett par annorlunda produkter, vad de är tänkta att åstadkomma, hur man använder dem och om de faktiskt fungerar.

Sheet Masks

Den som försöker få tag på så kallade “sheet masks” här i Sverige kan få leta länge. Ett par snabba besök på några stora hudvårdsbutiker i Stockholm gör det klart att inte ens personalen där vet vad det är. Sheet Masks är ansiktsmasker som består av en tunn bomullsmask som är blötlagd i det specifika märkets eget serum. Vissa masker återfuktar, andra ger lyster till huden, och det finns många lite annorlunda ingredienser i flera av dem. Fågelbon är en av dessa, snigelextrakt är en annan.


3W Clinic

Fresh Placenta Mask Sheet
Placentaextrakt görs av moderkakan från däggdjur och är populär inom anti-agingprodukter. Placenta hjälper till att stimulera cellerna i huden att återskapa sig och motverka ålderstecken. Den här ansiktsmasken lovar att lugna hudirritation och ge ett naturligt skydd mot rynkor och andra ålderstecken. Den är även del av en hel linje hudvårdsprodukter från 3W Clinic med placentaextrakt som säljande ingrediens. Efter att ha testat den ett par gånger på olika hudtyper har jag kommit fram till att den funkar som tillfällig återfuktare och ger huden mer lyster, men jag anser också att effekten på rynkor är näst intill omärkbar. Det är däremot en rolig present att ge bort, och en bra start för den som känner sig lite osäker inför att ha moderkaka i ansiktet.

IMG_1259
3W Clinic

Fresh Syn-Ake Mask Sheet
Med den här masken vill man få bort rynkor. Syn-Ake är en kemisk formula som antingen görs av, eller för att efterlikna, giftet från den malaysiska tempelhuggormen. Effekten ska på lång sikt gå att jämföra med den man får från botox. Precis som de dyra botoxinjektionerna får Syn-Ake spända muskler i ansiktet att slappna av, så att rynkor slätas ut. Men man ska vara försiktig med vissa produkter av detta slag. Att få Syn-Ake in i blodet genom öppna sår skulle kunna leda till förlamning enligt vissa läkare.

Personligen anser jag att Syn-Ake låter farligare än vad det är, och har testat ett par produkter med formulan i sig tidigare. Jag tyckte att den här masken funkade bra på mina skrattrynkor, men mindre bra på rynkor som faktiskt var ålderstecken. Eftersom den lovar att “lösa problemen med åldrande hud” hade jag förväntat mig mer.

IMG_1284
Shara Shara

Black Source Eye Sunglasses
Förutom att den här masken kan extraknäcka som halloweenkostym för den som vill vara Batmans sidekick Robin, så lovar den att ge näring och spänst till trötta ögon. Den har också en “ny och innovativ design” som ska göra att ögonen täcks av masken på ett sätt som vanliga ansiktsmasker inte gör.

När det kommer till designen måste jag hålla med om att den passar betydligt bättre än vanliga ansiktsmasker. Den är tjockare och håller sig på plats över ögonlocken, där vanliga masker inte ens kommer åt. Dessutom har den en fantastisk effekt på trötthetstecken som mörka ringar och påsar under ögonen. Man får helt enkelt stå ut med att se dum ut ett litet tag för att få de effekter den här masken erbjuder.

Gelmasker

Sheet Masks är inte det enda som är svårt att få tag på här i Sverige. Även gelmasker verkar vara en sak som den svenska skönhetsmarknaden ännu inte fått nys om. Gelmasker är mjuka jelly-liknande masker i olika former för olika användningsområden. Det finns halvmåneformade för att ha under ögonen, t-formade för pannan och näsryggen, y-formade för halsen, etc. Själva gelmaskerna i sig är säkerligen annorlunda för många svenskar, men de två maskerna här under har också minst sagt intressant utseende.

IMG_1297
Etude House

Cherry Lip Gel Patch
Precis som Shara Sharas solglasögonsmask har denna mask två funktioner. Den första är att den gör dina läppar, hur torra och slitna och trötta på den svenska vintern de än är, mjukare än något läppbalsam någonsin gjort dem. Det är den funktionen som står på kartongen och som Etude House är stolta över. Men om det trots allt inte fungerar är gelmaskerna en bra halloweenkostym för den som är ute i sista minuten. Masken är designad för att se ut som ett par stora läppar, och ger användaren en smått galen look under de 10-15 minuterna man bär den. Den är dock ganska tung och har ingen vidare förmåga att sitta kvar på ansiktet, så man tvingas till att antingen ligga ner eller hålla fast den med ena handen. Trots detta är dessa gelmasker mitt självklara val när mina läppar är torra. De funkar mycket bättre än vad jag förväntat mig, och svider inte ens om man har fått sprickor och sår.

IMG_1302
Tony Moly

Mr. Smile Patch
Denna produkt skulle passa väl in på hyllor i svenska butiker med tanke på hur mycket mustascher verkar sälja, vare sig det är som halsband, ringar, tryck på kläder eller på skor. Det är en gelmask specifikt för att släta ut skrattlinjer, därav den fina mustaschdesignen. Men trots att jag tycker att det är en rolig present att ge bort så fyller den ingen egentlig funktion. Ingen av testerna visade särskilt mycket resultat, och det är näst intill omöjligt att få masken att sitta kvar i ansiktet.

Övrigt

IMG_1289
Tony Moly

Lovely Peach Hand Mask
Tony Moly gör både fot- och handmasker som säljer bra i hela Östasien. Fenomenet med fotmasker som ser ut som strumpor eller skor gjorda av vita plastpåsar är dock på väg in i Europa och Sverige, så de är kanske inte lika annorlunda och främmande som handmaskerna. Dessa masker ser precis ut som vita plastvantar och har ett tunt, mjukt lager bomull på insidan. När man stoppar in handen möts den av en ganska kall och blöt kräm som är den aktiva ingrediensen i masken. Under de 20 minuterna man sedan bär masken kan man göra nästan vad som helst, till och med använda sin smartphone. Enda negativa är att händerna lätt blir kalla. Det är dock värt det, då händerna blir mjuka och lena när man är klar. Det bästa är att för den som får torra händer under vinterhalvåret erbjuder den här masken ett skydd som, för mig åtminstone, håller upp emot två veckor innan man börjar känna sig torr igen.

 

Vad tycker ni, är den koreanska skönhetsvården konstig, eller är den nyskapande och inte rädd för att testa saker som kan verka märkliga eller äckliga? Har ni testat, eller skulle ni vilja testa, någon av dessa produkter?

Källor: 1 2 3 4 5 6 7

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av