Sydkoreanska företag i Nordkorea bötfälls

Sedan etablering har det varit turbulent kring Kaesong, ett delat industriområde mellan Nord- och Sydkorea. 2013 stängdes området ner i fem månader på grund av ökade militära spänningar mellan grannländerna. Denna gång gäller det Nordkoreas krav på ökade löner för arbetarna i området.

Kravet på lönehöjningar för de nordkoreanska fabriksarbetarna kom under mars månad. De sydkoreanska företagen hade till 24 april att genomföra de önskade höjningarna som för arbetarna skulle en sådan lönehöjning innebära en månadslön på nästan 640 kronor. Sydkorea anser att kraven är ensidiga och har framfört att man inte planerade att rätta sig efter de nya villkoren. Detta till trots har tre sydkoreanska företag ändå genomfört höjning av sina nordkoreanska anställdas löner och väntar som följd administrativa bestraffningar från Sydkorea.

66723185_kaesong_ind_nk_624Kaesong, formellt kallat Kaesong Industrial Park, öppnade 2004 och är ett samarbete mellan Nord- och Sydkorea. Nordkorea bidrar med en arbetsstyrka på nästan 50 000 människor åt de sydkoreanska företagen aktiva i området. För de sydkoreanska företagen innebär samarbetet billig arbetskraft och för det fattigare Nordkorea är det en viktig inkomstkälla för hårdvaluta.

Källor: 1, 2, 3.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av