Kim Jong-uns faster vid liv?

Är Kim Jong-uns faster Kim Kyong-hui vid liv? Flertalet västerländska nyhetsmedier, därbland CNN och Aftonbladet, har den senaste tiden hävdat att hon blivit mördad men enligt en nordkoreansk talesman så är fastern vid liv, om än i ett vegetativt tillstånd.

Kim försvann förra året från den kontinuerliga rapporteringen av de översta politiska skiktets aktiviteter och rykten uppstod snabbt om att hon ska ha mördats. En tidigare uppsatt tjänsteman och numera avhoppare ska till CNN avslöjat att hon förgiftats på Kim Jung-uns order, något Sydkoreas underrättelsetjänst NIS menar inte är sant. Enligt källan ska det ha skett femte eller sjätte maj förra året.

Park Yong-chol, vice vd för Nordkoreas institut för forskning och återförening uttalade sig kritiskt mot avhopparens utsaga.

– Ont förtal. Särskilt eftersom de försöker kopplade det här påståendet till det upphöjda namnet som tillhör vår högste ledare och härförare Kim Jong-un.

Korean Times rapporterade i dagarna om att  fastern är vid liv men i ett vegetativt tillstånd sedan hennes hälsa drastiskt försämrats. En statlig tjänsteman, som önskade förbli anonym, bekräftade att Kim Jong-un mycket riktigt avrättat fasterns man Jang Song-thaek men att han låtit henne leva.

Det var i december för två år sedan som Jang avrättades för bland annat förräderi och korruption. Många har spekulerat att Kim Jong-un såg Jang som ett hot mot sitt eget ledarskap, då denna hade omfattande inflytande i landet.

Det är avrättningen som enligt den anonyma tjänstemannen ska ha varit orsaken till Kim Kyong-huis drastiska hälsomässiga försämring. Hon chockades svårt, började dricka och visade därefter tecken på demens.

Källa: 1, 2, 3

 

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av