Japansk UNESCO-nominering väcker protester

Japans nominering av 23 nya världsarv med anknytning till händelser under andra världskriget har lett till höjda röster från Sydkoreas sida. Platserna har koppling till händelser och verksamheter som involverat koreanska slavarbetare.

Den 28 juni och 8 juli i år kommer den internationella kommittén för världsarv samlas i Tyskland för att fatta beslut om nya världsarv. De nya platserna Japan nominerat inkluderar kolgruvor och skeppsvarv och dessa platser, 23 totalt, tillhör vad som kallas för “Meiji Industrial Revolution”.

Sydkorea har protesterat mot nomineringen med motiveringen att det handlar om ett “moraliskt problem” från Japans sida då de 23 minnesmärkena involverade koreanska slavarbetare och koreanska ”comfort women”, kvinnor som var tvingade till att utföra sexuella tjänster under andra världskriget.

Japan och Korea har haft ett problematiskt förflutet och Sydkorea höjer nu rösten i protest mot det japanska nomineringen och kräver en ny ursäkt av Japans premiärminister Shinzo Abe för de japanska handlingarna under andra världskriget.

Den 3 april publicerade den sydkoreanska regeringen en rapport som redovisade att ca 60 000 koreaner arbetade på 28 olika platser av vilka 23 nu har en möjlighet att hamna på UNESCO:s lista över världsarv senare i sommar. Det har rapporterats att platsernas mörka förflutna inte nämndes i den japanska nomineringen för de 23 platserna.

Till New York Times berättar Yong-Soo Lee, en av 53 överlevande kvinnor som tvingades utföra sexuella tjänster i Japan under andra världskriget, om sin livsberättelse. Lee förtydligar att hon tar avstånd från termen ”comfort women” då hon anser att ”comfort” var det sista hon ville bistå med. Hon berättar sedan hur hon som 14-åring blev förd från sitt hem till Japan där hon under tre år utnyttjades.

Lee reste till USA:s huvudstad Washington D.C där hon närvarade under Shinzo Abes tal till amerikanska kongressen i slutet av april. Likt många sydkoreanska röster kräver hon en ursäkt från Shinzo Abe, något som uteblev i hans tal.

Källor: 1, 2, 3

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av