Högt uppsatta nordkoreanska generalen Hyon Yong-chol avrättad

Enligt Sydkoreas nationella underrättelsetjänst NIS blev den högt uppsatta nordkoreanska generalen Hyon Yong-Chol avrättad den 30 april i år. Nyheten om Hyons avrättning kommer som en överraskning då han tidigare samma månad deltog som talare vid en internationell konferens i Moskva.

Hyon Yong-chols avrättning ska enligt NIS ha skett med ett luftvärnsvapen inför hundratals kollegor inom nordkoreanska armén. Hyon påstås ha somnat under en militärövning, vilket Kim Jong-un såg som illojalt beteende. Det finns sydkoreanska analytiker som ifrågasätter nyheten men samtidigt menar de att en potentiell avrättning kan vara ytterligare ett tecken på Kim Jong-uns försök att befästa sin makt i landet. Ytterligare en hypotes är att avrättningen av Hyon enbart är ett sätt för Kim Jong-un att visa sin ståndpunkt mot det ökade missnöjet och skepticismen inom den militära eliten.

Hyon befordrades till fyrstjärnig general år 2010, satt i kommittén ansvarig för Kim Jong-ils begravning 2011 och året därpå ersatte han den inflytelserika arméchefen Ri Yong-ho. Sedan 2014 var Hyon försvarsminister och om uppgifterna stämmer var Hyon den högst uppsatta personen i den nordkoreanska regeringen att drabbas av Kim Jong-uns våldsamma styre, sedan avrättningen av Jang Song-thaek år 2013. Jang var gift med Kim Jong-uns faster och hade likt Hyon en framstående profil i den nordkoreanska armén samt ska ha planerat att störta Kim.

Kim Jong-un har gjort våldet till sitt verktyg för att befästa sin makt sedan han kom till makten 2011. Enligt uppgifter har han haft svårt att etablera en auktoritär position i landet då han tog över styret vid en relativt ung ålder.

Källa: 1, 2, 3.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av