Sewolkatastrofen – ett år senare

16 april var det ett år sedan Sewolkatastrofen inträffade, men för många anhöriga och påverkade är tragedin långt ifrån slut. Årsdagen avslutades med sammandrabbningar mellan sörjande och polis i centrala Seoul. Två dagar senare slogs en planerad demonstration ner av polisen.

Anhöriga rakar sig i protest mot regeringens hanteringen av Sewolkatastrofen. Foto från JoongAng Daily.

I början av april meddelade Ministry of Oceans and Fisheries att de anhöriga till offren skulle få ekonomisk kompensation från staten, försäkringar, samt pengar från donationerna från allmänheten. För varje avliden student handlar det om sammanlagt drygt 5 miljoner kr, och för lärarna 8,5 miljoner kr var. Många anhöriga vägrade dock acceptera erbjudandet i protest mot att staten ännu inte gjort tillräckligt för att ta reda på sanningen bakom katastrofen och för att man ännu inte beslutat att lyfta upp färjan ur havet. Att acceptera skadeståndet skulle även innebära att de bland annat måste avsäga sig rätten att stämma staten senare – oavsett vad en grundlig undersökning av olyckan skulle visa.

I november beslutade parlamentet om att bilda en utredningskommissionen med uppgift att göra en omfattande undersökning av olyckan och vad som gjorde den till en sådan katastrof. Beslutet om kommissionen kom efter påtryckningar från anhöriga och allmänhet, men sedan dess har regeringen jobbat för att begränsa kommissionens befogenheter samt att tillsätta regeringstjänstemän som utredare och de högsta cheferna. Detta ser många som ett försök att sopa sanningen under mattan, då det är just regeringen och myndigheter som är föremål för utredningen.

Vid ett tal på årsdagen för katastrofen lovade president Park Geun-hye att regeringen ska göra vad som krävs för att lyfta upp Sewol från havets botten så snart det går. Redan i februari meddelade en utredningsgrupp att det tekniskt sett vore möjligt, men komplicerat, att bärga färjan. En sådan operation skulle kosta mycket – för mycket enligt vissa – då det i slutändan är skattebetalarna som måste betala. Kostnaden beräknas till mellan 720 miljoner kr och 1,6 miljarder kr. I en gallupundersökning från februari tillfrågades 1 003 personer om huruvida de tycker Sewol ska bärgas eller inte. 61% svarade ja, medan 31% sa nej.

President Park Geun-hye håller tal i Paengmok på årsdagen. Foto från Kookje Shinmun.

På grund av misstron och missnöjet mot presidenten och regeringen stoppade anhöriga till offren presidenten och premiärministern från att medverka vid årsdagens minnesstunder i Paengmok, hamnen närmast olycksplatsen, respektive Ansan, där flera av offrens skolan ligger.

I centrala Seoul samlades 10 000-tals människor i torsdags för en minnesstund framför stadshuset. Därifrån gick sedan många mot Gwanghwamuntorget, där ett tillfälligt altare till minne för offren satts upp. Vid torget blockerade polisen människorna från att komma fram till altaret men även från att lämna området, vilket upprörde många. Anledning ska ha varit att förhindra arga demonstranter från att marschera vidare mot presidentbyggnaden.

Amnesty International, som var på plats, fördömer den sydkoreanska polisens ”onödiga användande av våld” mot en fredlig sammankomst. Drygt 10 000 poliser ska ha befunnit sig vid platsen och ska bland annat använt pepparsprej mot folksamlingarna. Mamman till ett av offren fick fyra revben knäckta när polisen tryckte tillbaka folkmassorna och ytterligare en person ska ha svimmat. Tio personer uppges ha arresterats i samband med sammandrabbningarna.

Inför demonstrationen har polisen omringat offrens anhöriga, som uppehåller sig vid porten. Foto från Amnesty Korea.

Den planerade protestmarschen mot Blå huset igår stoppades även den av polisen, som omringade de anhöriga som övernattat vid Gwanghwamuntorget. De spärrade av flera kvarter med bussar, barrikader och över 12 000 polismän, men trots detta lyckades drygt 3 000 personer komma förbi avspärrningarna och ansluta sig till protestanterna på torget. Det som följde var nya sammandrabbningar mellan upprörda demonstranter och poliser. Med tårgas, pepparsprej, pulversläckare och vattenkanoner försökte polisen hålla tillbaka människorna på torget under flera timmar. Antal eventuella skadade är än så länge oklart.

Polisen motiverar sitt handlande med att protesten var olaglig. En anledning att hindra protesterna sägs vara att man vill undvika att protesterna sprider sig över hela landet och bidrar till ett ökat missnöje mot regeringen och presidenten.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

Susanna Karppinen

Moderedaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av