Kritik över koreanska buds 12 timmar långa arbetsdagar

Efter artiklar om hur lägenhetsägare gör det svårare för bud att leverera varor när tillgången till lägenheterna blivit begränsat, uppstår nu kritik mot budens arbetsvillkor. Nu får bud inte längre köra fram till husen vilket gör att de måste bära tunga paket från utanför grinden dag ut och in under sina långa arbetspass.

Begränsningarna gjorde så att paketen inte kunde köras fram till dörren, paketen lämnades då utanför grindarna. Då uppstod klagomål på att paketen inte levererades till dörren vilket orsakade en ändring och buden började bära upp paketen till lägenheterna.

Antalet människor som handlar på internet blir allt större och arbetsmängden för buden ökar trots att deras lön förblir densamma. För att hinna leverera paket är det inte helt ovanligt för många att hoppa över lunchen, och samtidigt har tidsramen för när paketen ska vara framme minskat. Under de senaste åren har antalet leveranser fyrdubblats och priset för att leverera ett paket minskat med mer än 30%. För att företagen ska gå med vinst och slå konkurrenter har priset per låda gått ner och även om leveransmännen jobbar 12 timmar varje dag så får de bara ungefär 1,5 miljoner won (ca. 11700 kr.) i lön per månad efter att alla extrakostnader har betalats av.

Om flera företag börjar med leveranser förväntas förhållandena bli ännu sämre för de som redan har hälsoproblem såsom ryggskott och stress. Vad tycker du ska göras för att förbättra förhållandena?

Källor: 1

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av