Engelska – varför så svårt?

Trots att Korea var det land i hela världen som spenderade mest pengar på att lära ut engelska 2010 så reflekteras inte det i resultaten. I globala undersökningar och prov placerar Korea sig till slut bara i mitten av listan på alla länder baserat på engelskakunskaperna.  Tillsammans med andra länder som Japan och Kina, där de också lägger ner mycket pengar på undervisning utan resultat, har det varit en gåta – varför går det inte bra?

Enligt företaget EF Education First får den vanliga koreanska eleven ca 20 000 timmar av undervisning i engelska från förskolan ända till college, och många timmar kommer från privat undervisning på något av de 17 000 hagwons där de lär ut engelska.

Frågan är då, varför saknas engelskakunskaperna trots att enorma resurser används? Jo, många säger att det är för att man bara gör skriftliga prov på engelska. Det är långa prov med fokus på grammatik, men inga muntliga prov. Det är inte många elever som tar extra lektioner i konversationsteknik och övar på uttal vilket gör att användningen av engelska i riktiga situationer blir begränsad. Bra grammatik brukar också komma efter man har lärt sig att tala, och ett språk kan ses som 90 % övning och 10 % instruktion, vilket inte är så engelskan lärs ut för tillfället. Ett sätt på hur man kan lösa problemet kan helt enkelt vara att få ungdomar att prata mer och faktiskt använda engelskan istället för att sitta med en bok och lära sig grammatik.

På 50-talet när Korea fortfarande var ett relativt fattigt land, så var de som pratade engelska väldigt högt uppsatta i samhället och ofta rika. Kunde man engelska, kunde man jobba för militären, ambassaden, eller jobba utomlands och stödja sina familjer hemma. Från det här kom då idén att man kunde bli rik om man pratade engelska, och den idén satt fortfarande kvar hos vissa ända tills Park Geun-hye började sitt presidentskap. De tidigare presidenterna hade under sin uppväxt sett ett fattigt Korea där man kunde bli rik om man pratade engelska medan Park såg ett Korea som blev rikare men inte på grund av engelskan. Nu är hon en av de första presidenterna i Korea som ger hela tal på engelska och förstörde samtidigt myten om att engelska är omöjligt att prata flytande.

Hon har även jobbat med utbildningsfrågor gällande engelska och skapat det som några kallar för ”english fever” i Korea.  Det har nu gjort så att flera vågar prata engelska och inte känner att de måste ursäkta sig innan de pratar och vara ödmjuka samtidigt. Engelska har avmystifierats och förhoppningsvis vågar flera prata engelska så tradition med tjocka grammatikböcker och bara skriftliga prov så småningom försvinner.

Källor: 1, 2, 3, 4

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av