Dom mot förtal på Internet

Väldigt många får utstå fula ord som är riktade mot dem när de är ute på internet. I Incheon blev det nyligen känt att en person blivit dömd för förtal mot en annan person på Internet.

Den 25e mars i år kom nyheten om att en lokal domare i Incheon hade dömt en person för förtal på Internet trots att han aldrig använde personens namn. De båda personerna spelade samma spel och av en oklar anledning så började den dömde att skriva opassande saker där han använde den drabbades användarnamn. Den dömde försvarade sig dock med att det inte kan vara förtal eftersom användarnamnen inte är deras riktiga namn. Domaren tyckte däremot inte att ens riktiga namn är nödvändigt för att det ska kunna vara förtal. Straffet för personen som skrev de fula sakerna blev 2 miljoner won i skadestånd (ca 15 700 SEK).

Det är inte bara i Sydkorea som det är ett stort problem med att personer blir utsatta av förtal eller hot på nätet. Antimobbningsorganisationen Friends släppte nyligen en rapport där det framkom att var tredje svensk ungdom mellan 10-16 någon gång fått utstå fula ord online, där ett av de vanligaste tillfällena man får utstå opassande språk är just när man spelar datorspel.

Källa: 1, 2

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av