4 favoriter för damer från Fashion Week

Med sammanlagt cirka 80 kollektioner lät 2015 F/W Seoul Fashion Week oss frossa i koreansk modedesign på allra högsta nivå. Här har vi valt ut fyra damkollektioner som vi anser förtjänar lite extra uppmärksamhet.

chez HEEZIN

15 FW SFW - damer 1

Märket chez HEEZIN är relativt ny i sammanhanget Seoul Fashion Week, men det betyder inte att designern Jung Heezin är oprövad. Med sina fantasifulla och färgglada teckningar som förvandlats till tryck på kläderna var Jung ett medryckande inslag på modeveckan.

Konceptet för höst- och vinterkollektionen är Alice i Underlandet, vilket inte borde komma som en överraskning för någon som ser plaggen. Flickigt med lekfulla färger, mönster och accessoarer sätter sin unika prägel på kollektionen och gör att den sticker ut, inte minst med tanke på att det är en kollektion just för den mörkare delen av året.

CHOIBOKO

15 FW SFW - damer 2

En annan designer som jobbar mycket med mönster och tryck är Choi Boko. Trots att han är bland de äldsta och mest erfarna inom Koreas modevärlden anses han också vara en av de mest nyskapande och dynamiska designerna.

Inför nästa säsong har Choi inspirerats av femme fatale och koncept från One Piece. Resultatet är bland annat färgglada mönster i en salig blandning i form av patchworkarbeten på olika sorters plagg, som klänningar, jackor, toppar, byxor samt mössor, halsdukar och vantar.

sumisumi

15 FW SFW - damer 3

sumisumis filosofi är att plaggen inte ska fungera som en statusmarkör, utan snarare ska locka folk att vilja ha på sig dem. Det är precis vad designer Sumi Chung har lyckats göra med sin vinterkollektion. De enkla plaggen ser mjuka och bekväma ut samtidigt som de har en oemotståndlig elegans. Avslappnat snyggt, helt enkelt.

Att Sumi Chung både gillar och behärskar hur man gör läckra stickade plagg syns också tydligt.

Paul&Alice

15 FW SFW - damer 4

De dämpade färgerna, kostymerna, västarna och den härliga retrokänslan gör att Paul&Alice kollektion utmärker sig lite extra. Precis som märkets namn antyder har man en blandning av maskulint och feminint – kantiga silhuetter och breda kavajslag tillsammans med spets och plisserade detaljer.

Säsongens inspireration fick designer Joo Hyo-soon av den kvinnliga huvudkaraktären i amerikanska filmen Love Story från 1970. Inte oväntat blev resultatet en kollektion präglad av preppy och bohemiskt i sjuttiotalstappning.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6 7, 8, 9, 10

Susanna Karppinen

Moderedaktör

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av