USA:s ambassadör angripen i Sydkorea

USA:s ambassadör till Sydkorea blev den 5:e marsattackerad av en man under en tillställning i centrala Seoul.

Ambassadör Mark Lippert besökte Sejong Cultural Institute i Seoul för att tala om Nord- och Sydkoreas relationer när gärningsmannen plötsligt reste sig från ett bord i närheten och skar Lippert i ansikte och vänstra arm medan han skrek slagord såsom mark lippert 2 ”Inget krig!” och ”Inga kombinerade militära försvarsövningar för Korea och USA”. Lippert togs snabbt till Gangbuk Samsung Hospital där han undergick operation för sina skador.

Gärningsmannen identifierades som Kim Ki Jong, medlem i vänstergruppen ”Urimadang Dokdo Keepers”, vilket bland annat protesterar mot Japans anspråk på Dokdoöarna. Dokdoöarna en mycket infekterad fråga som har diskuterats fram och tillbaka mellan Korea och Japan i flera år. Kim ska 2010 ha slängt en tegelsten på den japanska ambassadören till Sydkorea och skadat dennas tolk, ett brott för vilket han dömdes till två års fängelse. Polisen tror att Kims starka anti-USA och pro-Nordkorea åsikter kan ha lett till attacken, som även kan ses som en protest mot de nystartade militärövningarna mellan Sydkorea och USA.

mark lippert 3De årliga militärövningarna övningarna med USA har kontinuerligt orsakat debatt och spänning mellan Nord och Syd då Nordkorea beskriver dessa som en repetition inför en kommande invasion. Sydkorea och USA menar dock på att övningarna enbart är i försvarssyfte.  Liksom tidigare år har Nordkorea protesterat mot övningarna genom provskjutningar av missiler.

Källor: 1, 2, 3

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av