[RECEPT] Buldak – riktigt het krispig kyckling

Kanske har ni hört talas om Chimaek? Har du sett My love from the Stars så minns du säkert Cheon Song-yis besatthet av detta.

Chimaek är en förkorning av orden 치킨(chikin, chicken) och 맥주(maekju). Det är helt enkelt ett modert slangord för den brillianta och läckra kombinationen av kyckling och öl. När jag var i Seoul 2012 fanns det redan ett kycklinghak på var och vartannan hörna, och jag misstänker att populariteten inte sjönk efter Cheon Song-yis eviga tjat om chimaek.

Ofta och helst är det friterad kyckling som äts när man ska ut och ta en chimaek. Detta är mitt första försök att göra friterad kyckling och det var förvånansvärt enkelt, därför delar jag med mig av detta recept.

Min kyckling vände jag i en riktigt het och god sås. Om man är lite känslig för starka smaker så kan man istället hälla såsen i en skål och doppa, men jag rekommenderar att man har någon slags sås för kycklingen är rätt smaklös annars.

Det du behöver är…DSC02652 (1)

Kycklingklubbor eller vingar

2 msk gochgaru
¼ päron
1 msk vitlök
3 msk ljus soja
1 msk socker
1 msk mulyut eller honung
1 tsk ingefära
2 msk gochujang
1 msk vinäger

sesamfrön

minst 3 dl potatismjöl

Olja att fritera i


DSC02679

Såsen

Finriv päronet och hacka eller pressa vitlöken.

Lägg päron och vitlök tillsammans med alla de andra ingredienserna (gochgaru, soja, socker, mulyut, ingefära, gochujang och vinäger) i en gryta eller stekpanna och blanda ihop till en mysig gegga.

DSC02681 Koka upp på medelvärme så det precis börjar bubbla. Fortsätt att röra om medan såsen sakta bubblar tills att sockret har lösts upp och såsen blir mer kladdig konsistensen. Var bara försiktig så värmen inte är för hög så det bränner vid i botten.
DSC02641 Kycklingen

I detta recept kan du använda antingen kycklingklubbor eller kycklingvingar eller till och med bitar av kycklingfilé. Huvudsaken är att man tänker på att det blir olika lång tillagningstid ju större och tjockare köttbitarna är och anpassar värmen efter det. Dela kycklingvingarna i leden och släng vingspetsen till katten eller gör något annat roligt med den.

DSC02646 Tvätta kycklingen i kallt vatten. Gnugga och tvätta noggrant så att du blir av med blod och överflödigt fett. Låt kycklingen rinna av och torka lite innan det är dags för dem att rulla runt i potatismjöl.
output_kgI2P0 Häll potatismjöl i en skål eller en djup tallrik. Börja att vända kycklingbit för kycklingbit i potatismjölet. Se till att de blir helt täckta och silkeslena av potatismjölet.
DSC02675

Förbered en fritös eller värm upp rejält med olja i en gryta. Medelvärme till medelhög värme.

OBS! Kom ihåg att ha ett passande grytlock nära till hands för att oljesplatter och mindre eldsvådor!

Stoppa försiktigt ner kycklingen i den varma oljan. Var varsam för eventuella skvätt av olja!

Hur länge kycklingen ska friteras beror på storlek och tjocklek. Gå lite på känsla, det ska inte bli svart och stenhårt men inte heller geggigt och mjukt. Lätt krispigt och lite klämvänlig.

DSC02678 Så när du tycker kycklingen verkar färdig plockar du med hjälp av något verktyg (exempelvis en längre gaffel eller tång. Använd inte fingrarna!) upp kycklingen och lägger den i en sil eller ett durkslag så det får droppa av sig lite. Du behöver inte vara hemskt orolig för att kycklingen är rå för vi kommer göra en ”double dip”, d.v.s fritera 2 gånger för ett krispigare resultat.
DSC02683 När kycklingen fått vila lite, d.v.s. fått svalna lite och svettats av lite olja, så är det dags för ett nytt dopp i frityroljan. Låt kycklingen friteras till den får en fin gyllene färg innan den snabbt får rinna av sig.
DSC02684 Värm upp såsen och vänd den varma krispiga kycklingen i den. Försök att få allt kyckling helt täckt av såsen så den blir vackert röd.
DSC02688 Lägg upp kycklingen i en skål eller på ett fat och pimpa den med lite rostade sesamfrön. Servera gärna din kyckling med en kall öl och trevligt sällskap!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av