Polisen utreder regeringskritiska flygblad

Sent i februari delades tusentals flygblad med kritik mot den nuvarande presidenten Park Geun-hye ut på gatorna i Seoul. Polisen har påbörjat en utredning för att hitta de ansvariga personerna, som misstänks vara aktivister.

”Alla äldre förtjänar större statsbidrag.” står det på ett av flygbladen där författaren kritiserar Park för att inte ha uppfyllt sitt kampanjlöfte om att dubbla bidragen för de äldre. Förutom äldrevården finns det flygblad som kritiserar många andra ämnen, såsom kritik mot de höjda tobakspriserna och kritik mot presidentvalet där flera tror att korruption var iblandat.

Det är inte heller bara i Seoul regeringskritisk information delas ut. Även i Daegu och Busan har flygblad delats ut. Tidigare i februari blev en man i Daegu arresterad för att ha delat ut flygblad som föreställer Park i en traditionell japansk kimono. Han står nu inför rätta, anklagad för förtal.park geun hye 2

Situationen har delat upp flera i två läger. Vissa säger att flygbladen tydligt ska anses som förtal medan somliga menar att polisen borde stoppa utredningen eftersom att straffa de som är skyldiga skulle betraktas som brott mot yttrandefriheten.

Tidigare har den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter i Korea stått bakom de aktivister som delat ut anti-Nordkorea flygblad över gränsen. Anledningen var då för att de skulle stödja yttrandefriheten hos aktivisterna. Kommissionen har dock inte uttalat sig om de senaste flygbladen än och frågan hänger kvar, kommer kommissionen sätta sig emot flygbladen? Sydkorea har ansetts som ett av de friaste länderna i östra Asien när det gäller yttrande- och pressfrihet men efter president Lee Myung-bak avgick har Sydkorea rankats lägre ner på listan och fler människor ser sig själva bli censurerade på internet. På den årliga Freedom of The Press-rapporten ändrades Sydkoreas status från ”fri” till ”delvis fri” 2011.

Var tycker du linjen går mellan yttrandefrihet och förtal?

Källor: 1, 2

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av