Lärare dömd för trakasseri mot halv-koreansk elev

En lärare på en förskola i Suwon åtalades nyligen efter att ha verbalt trakasserat en elev. Läraren har fått böta 3 miljoner won. Det är första gången en lärare har blivit dömd för något som kan anses som psykiskt övergrepp på en elev.

Eleven Lily, 13 år, är en halv-koreansk halv-kanadensisk elev och efter att hon ställt frågor på lektionen reagerade läraren. Läraren uppmanade hela klassen att säga ”Lily är en idiot” tre gånger. Senare fick läraren även reda på att Lily inte åt kimchi till lunch och sade då: ”Du är halvkoreansk, varför kan du inte äta kimchi? Om du fortsätter att göra det här, tror du din svärmamma kommer bli glad?”

Läraren anklagade även flickan för att vara någon som utnyttjar folk och tar pengar. Lily berättade detta för sina föräldrar och en anmälan gjordes. Domaren sa att anledningen till att läraren dömdes var att läraren gjorde eleven märkbart ledsen. Däremot undveks hårdare straff då domaren lade till att läraren inte var tillräckligt förberedd för att ha rätt attityd mot multikulturella barn, och att läraren tog på sig ansvaret, så istället blev det böter. Åklagarna efterfrågade en 10-månaders arbetsförbud för läraren, men det accepterades inte, vilket gör det möjligt för läraren att fortsätta arbeta efter att böterna är betalade.

Lilys mamma uttryckte besvikelse eftersom de ännu inte fått en ordentlig ursäkt från läraren. ”Jag vet att alla kan göra misstag. Men om det är någon som inte kan be om ursäkt för vad de har gjort, tycker jag inte det är rätt att de får fortsätta att jobba som lärare”, sa hon till Yonhap News.

Det här är bara en nyhet bland många andra fall där lärare har hamnat i fokus efter till exempel förolämpningar, hårda straff eller våld mot elever, där det har fångats på video eller anmälts till polisen. Frågor uppstår om lärare ska kunna fortsätta jobba efter en sådan händelse och hur man ska kunna anmäla och uppmärksamma problematiska lärare.

Källor: 1

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av