[KRÖNIKA] Block B Block Party i Helsinki 2015

Block B kommer till Finland? Utan vidare överläggning visste jag att jag skulle vara där.

På två sekunder hade jag tagit ledigt från mitt helgpass på jobbet och bokat flygbiljetter. Det var för bra för att vara sant. Det var för nära. Jag skulle bara dit.

Lördag 28 Februari

Jag svingar upp ryggsäcken på ryggen och kliver ut på parkeringsplatsen utanför Helsingfors flygplats. Det ringer fortfarande lite i öronen efter en timmes dån från flygmotorerna, himlen är ljust grå och vi vinkar in en taxi. Chauffören muttrar när jag säger namnet på vårt hotell och vi susar snart fram på motorvägen kantad av färgglada höghus. När vi svänger av den stora vägen och närmar oss stadskärnan blir vår chaufför på bättre humör och frågar var vi kommer ifrån på knagglig engelska med bedårande charmig muminbrytning. Han fortsätter att peka på byggnader vi passerar; det nya enorma Operahuset helt i grönlila glas, Parlamentet och ett museum med höga gotiska torn och vars trappa pryds av en stor björnstaty. Vi stannar utanför vårt hotell som ligger precis på huvudgatan, han berättar vart det största shoppingcentret ligger och lyfter sedan handen mot en restaurang prytt med ett stort gyllene ”M” varpå han med imponerande sansad min upplyser oss om att där kan man minsann äta riktig autentisk finsk mat. Vi skrockar uppmuntrande.

Väl incheckade på vårt rum öppnar vi som sig bör en flaska Prosecco som avnjuts i plastmuggar tillsammans med finsk lakrits i våra stora vitbäddade hotellsängar och med Block B på så hög volym våra telefonhögtalare tillåter.

Söndag 29 Februari

Kön framför konserthuset har formen av ett S. Den är imponerade lång, färgglad och den goda stämningen studsar mellan byggnaderna runt torget där vi står. Överallt hör man kpop ur mobilhögtalare och rösterna från hundratals tjejgäng som vilt står och diskuterar sina bias på olika språk. Precis när dörrarna öppnas och S:et långsamt börjar slingra sig framåt faller ett lätt regn.

Innan jag vet ordet av har vi kommit in, lämnat in våra våta jackor i garderoben och jag står 20 meter från en blinkande scen med båda händerna för munnen och stirrar med stora ögon på sju koreanska män som jag sett så många gånger från en datorskärm och tänker att ”de finns fan på riktigt!”

Saknade min bästa Block B låt ”Nillili Mambo” på repertoaren men hade inte tid att bli ett uns besviken då hit efter hit spelades med imponerande dansnummer och sånginsatser. Allas styling var också nära perfektion; tappade andan av Zicos uppenbarelse! Så sjukt snygga på scen, det lyste om dem.

Mellanakterna utformades självklart i smaskig koreans studioshow-anda. Det vill säga med obekväma frågor och olika dares som fick killarna att allt för ofta skaka på huvudet men fick fangirlsen att svimma. Zico och Kyungs uppenbara bromance blev bekräftad då Kyung utan att tveka erkände att Zico var hans självklara val på frågan om vem i gruppen han helst skulle gifta sig med. Detta följdes av en väldigt osexig men rolig ”sexydance” med de båda. P.O. skrev något oläsbart med sin skinnbyxklädda bak och speakern fick Jaehyo att erkänna att han verkligen gillar rumpor. Tror dock inte att han hade P.O.s bakdel i åtanke vid tillfället. U-kwon överraskade med att sjunga någon snabb finsk jaktvisa han snappat upp och vi klappade takten. Taeil fick i uppgift att ge B-Bomb en kyss på kinden som självklart kvickt som attan vred på huvudet i precis rätt tillfälle, föga chockerande men uppskattat. P.O. avslutade med att blygsamt fråga publiken om han var ful varpå vi alla i ren förskräckelse vid detta yttrande vrålade ”NOOOOOO!” och han svarade med ett ”tack”.

När ett par lyckliga fans togs upp på scenen för att få en romantisk sång sjungen för sig var det nog många i publiken, inklusive mig själv, som tog upp skämskudden. Det kröp i mig av olustkänsla (kan också varit avundssjuka men det behöver vi inte gå in på). Cred till tjejen längst till vänster dock som lyckades attack-krama nästan varenda bandmedlem innan hon blev nedföst från scenen med de andra tjejerna av någon måttligt road manager.

”Very Good” (rough version) ”HER” och ”Nalina” bjöd på mest show och publikhavet riktigt kokade. Det balanserades fint med allsång till framförandet av ”Be the Light”. I allmänhet en perfekt upplagd konsert som sällan gav rum för andningspauser, otroligt proffsigt och underhållande. Vi fick gång på gång komplimanger från grabbarna att vi bjöd på den bästa responsen de varit med om och trots att det finns en stor sannolikhet att de säger det på alla sina spelningar, måste jag ändå tro på dem. Stämningen i hallen var euforisk från början till slut och en av de mäktigaste konsertupplevelserna jag upplevt.

Tack till My Music Taste för ett otroligt välplanerat event, men framför allt till Block B som tog sig besväret att komma till lilla, lilla Finland och bjuda sina skandinaviska fans på en riktig brakshow! Inte ens hemresan senare på kvällen i ett plan, vibrerande av turbulens, eller tre timmars sömn innan måndagsarbete kunde få mig på sämre humör.

DSC_0223C

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av