Koreas första öppna LGBT-kändis siktar mot politik

Hong Suk Cheon, som tidigare setts i program som Hello Counselor och Happy Together, har nu pratat om planer på att involvera sig i politik och bli chef i distriktet Yongsan, Seoul.

Han har flera visioner och planer, en av dem är att ge mer välfärd till sexuella minoriteter. Hong har levt i Yongsan länge och tror på att han kan bidra med förändring till distriktet. Förutom det, har han även fler speciella anledningar till att bli politiker.

”Om jag blir vald, kommer jag bli den första homosexuella statliga tjänstemannen sa han i en intervju med The

Korea Times photo av Kim Jae-heun
Korea Times photo av Kim Jae-heun

Korea Times. ”Det betyder att landet har accepterat min identitet som homosexuell.” Hong tycker även att Yongsan behöver en ny ledare med ett öppet sinne, för trots att det är ett distrikt med liberala element, så är det även väldigt konservativt.

”Min artistiska sida och mitt sinne för affärer är mina egenskaper för att bli en framgångsrik kandidat som distriktschef för Yongsan.”

Hong har många planer på hur han ska förbättra distriktet. Bland annat pratar han om ett centrum för homosexuella ungdomar och deras respektive föräldrar. Även en nattmarknad där modeföretag och unga artister kan dela sina idéer planeras.

Marknaden i Itaewon, Yongsan har fått ett dåligt rykte som en marknad med bara kopior. Där ska den planerade nattmarknaden vara för att motarbeta ryktet. Han tror att unga artister med liten budget men en dröm kan vara nyckeln till att förvandla Itaewon till en unik marknad som lockar både lokalbor och turister.

”Distriktet behöver jobba med hur de ska behålla sina traditioner och historia. Regler och förtryck ska inte förhindra småföretag från att utvecklas. Nu för tiden är det många unga artister som tvingas ut ur Hongdae, det som en gång var hemmet för indie-musiker och konstnärer.”

Hong har även blivit en slags förebild för många koreanska LGBT-personer som tidigare har fått gömma sin sexualitet. År 2000 kom Hong ut i nationell TV och har gett mod till många unga tonåringar i ett land där homosexualitet är tabu.

”Jag tror att det koreanska samhället har ändrats lite. Förut var det omöjligt att tänka sig att avslöja sin sexualitet för andra. Nu kommer folk inte slå dig i ansiktet om man är gay. Vänner och familj börjar förstå hur svårt det är att vara homosexuell idag”, säger Hong. ”Jag får många mail från ungdomar som har fått modet att komma ut efter att jag pratade om det på TV. Själv hade jag ingen förebild att se upp till när jag kom ut.”

Trots att han kom ut på tv blev han bannlyst från många stora tv-kanaler. Trots det kämpade Hong vidare och äger nu flera restauranger efter ett nytt fokus som entreprenör istället.

Hong tror fortfarande att det är för tidigt för att legalisera samkönat äktenskap. Han anser att det behöver diskuteras mer över tid, eftersom det tog 10 år innan allmänheten accepterade honom.

Källor: 1

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av