Koreansk politik – en kort sammanfattning

Här är en kort sammanfattning av det nuvarande politiska klimatet i Sydkorea.

Sydkorea är en demokratisk republik och den nuvarande presidenten är Park Geun-Hye, medlem i Saenuri-partiet och den elfte presidenten. Hon är den första kvinnliga statschefen i nordöstra Asien och hennes pappa var tidigare president i Korea mellan 1961 – 1979.

Myndigheterna är indelade i tre grenar, den juridiska, den legislativa och den exekutiva. Den exekutiva och legislativa arbetar på främst på en nationell nivå men utför även lokala uppgifter. Strukturen baseras på den koreanska konstitutionen som uppstod 1948. Korea uppehåller en jämn maktfördelning mellan alla tre grenar, alla domare i författningsdomstolen gås delvis igenom först med den legislativa, och när ett åtal i riksrätten går igenom i den legislativa grenen ses den igenom först av den juridiska grenen.

Precis som Sverige har Korea ett flerpartissystem och i den nuvarande riksdagen sitter tre partier. Det finns 300 ledamöter i riksdagen och det är ett enkammarsystem. De partier som finns i riksdagen är Justice Party, Saenuri Party, och alliansen New Polics Alliance for Democracy som skapades när partierna Democratic Party och New Political Vision Party slogs ihop. De respektive partierna är progressiva, konservativa och liberala.

Nyligen uppstod det en kontrovers då författningsdomstolen bestämde sig för att banna partiet United Progressive Party, efter att flera av deras medlemmar var skyldiga till att ha planerat ett beväpnat uppror mot regeringen om det skulle bli krig mot Nordkorea. Domstolen tog även bort de fem tillhörande lagstiftarna då de anklagades för att jobba antidemokratiskt och för att uppnå den nordkoreanska stilen av socialism. Det är den första gången som ett parti har blivit upplöst på grund av order från domstolen, en dom som inte kan upphävas.

De mest diskuterade ämnena är bland annat utrikespolitik, efter flera hot från grannen Nordkorea. Den ekonomiska situationen är inte allvarlig men diskussioner om de ökande klyftorna i samhället och arbetslösa ungdomar pågår för fullt. Även frågor som sjunkande barnafödande och en åldrande befolkning är stora, för de är alla faktorer som förhindrar Korea från att fortsätta med sin snabba ekonomiska växt.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av