Zainichi

Majoriteten av utlänningar som bor i Japan är från Korea, runt 700,000 människor. Det gör dem till en av de största grupperna i Japan tillsammans med kineserna. Korea och Japan har haft goda relationer i många år men även konflikter och problem från gamla tider som fortfarande finns kvar idag. Koreaner som bor i Japan kallas för zainichi men flera känner konflikt med deras identitet. Var hör de hemma?

Efter att Korea blev självständigt bodde det fortfarande många i Japan som hade fraktats dit som arbetskraft. Efter Japans förlust i andra världskriget stack de flesta, men innan dess bodde det som mest två miljoner koreaner i Japan. Ungefär 600,000 stannade kvar och ordet zainichi myntades som betyder ”vistas i Japan”. Sedan dess har antalet Koreaner varit runt samma siffror.

Innan kriget under Japans styre, trots diskriminering, blev koreanerna ändå sedda som japanska invånare. Men efter att zainichi började användas sågs de som utlänningar och namnet syftade också på att de någon gång skulle återvända till Korea. De som var zainichi hade inget officiellt registrerat land eftersom de inte hade ett medborgarskap i Korea, där en myndighet som stöddes av USA sa till dem att anpassa sig till Japan. Ingen rösträtt hade de heller och de fick inte söka till högre uppsatta jobb. Till slut dök det upp organisationer som kämpade för deras rättigheter och situationen blev mycket bättre när de fick söka koreanskt pass och fick sjukvård. Folk stannade också för den då kommunistiska regimen i Korea under ledaren Park Chung Hee inte lockade.

Nu är det flera som stolt pratar om sitt koreanska ursprung då draman, musik och koreansk kultur blivit populärare i Japan. Trots det så är det fortfarande problem hos många eftersom man i Korea och Japan kan man inte ha två medborgarskap, så då är man tvungen att välja ett. Man kan välja att skaffa ett pass med ett koreanskt namn men det kommer fortfarande stå att man är japan på. Om man som etnisk korean har bott länge i Japan har man fler fördelar än utlänningar men man kan fortfarande inte söka till vissa högt uppsatta jobb. Många zainichi jobbar i restauranger och andra servicejobb och det är inte lika vanligt att studera på högre nivå när man är zainichi.

Vissa säger att det är bäst att anpassa sig till den närmaste nationaliteten, vilket då ofta är japansk och byta till ett japanskt namn. De som vägrar att byta namn och överge sitt koreanska ursprung fortsätter att påminna Japan om olösta krigskonflikter, något som de helst vill glömma. En viss identitetskris uppstår hos vissa, de har inte samma rättigheter som alla andra i landet även fast de har bott där hela deras liv och sedan tvingas till att välja landsnationalitet. Det är dock för många en naturlig process och eftersom förhållanden har förbättrats sedan 50-talet ses inte naturalisering som att svika sin etnicitet längre.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av