Sydkorea tvåa i asiatiska mästerskapen i fotboll

Detta skulle vara året då 55 års väntan skulle vara över. Detta skulle vara året Sydkorea vann asiatiska mästerskapen. Turneringen, som arrangerades i Australien, började 9 januari och avslutades med en rysarfinal den 31 januari.

Asiatiska mästerskapen (AFC Asian Cup) har spelats vart fjärde år sedan starten av turneringen 1956, med ett undantag – man valde att ändra 2008 års turnering till 2007 på grund av att det krockade med sommar-OS och de europeiska mästerskapen (EM). Efter 2007 valde man att fortsätta arrangera turneringen vart fjärde år på grund av de andra turneringarna, så nästa mästerskap arrangerades 2011. Sydkorea var det lag som vann det första mästerskapet som hölls i Hongkong 1956 och man vann även det andra mästerskapet som hölls 1960 där slutturneringen av mästerskapet spelades i Seoul, Sydkorea.

I årets gruppspel fanns både Sydkorea och Nordkorea med i grupp A respektive grupp B. För Sydkorea handlade det om möten mot Oman, Kuwait och Australien där alla möten slutade med en 1-0 vinst för Sydkorea, vilket innebar en förstaplacering i gruppen och en kvartsfinal mot tvåan i grupp B. Nordkorea, som tilldelats grupp B, förlorade sina matcher mot Uzbekistan (1-0), Saudiarabien (4-1) och Kina (2-1) vilket innebar en sistaplats i gruppen.

Tvåan i grupp B blev Uzbekistan och det var de som stod för motståndet för Sydkorea i kvartsfinalen, en kvartsfinal som behövde förlängning innan den hade en vinnare. Det var Sydkorea som drog längsta strået, med två mål från Bundesliga-proffset Son Heung-Min. I semifinalen väntade Irak som i sin kvartsfinal hade slagit ut Iran efter straffar. Även i semifinalen blev det en 2-0 vinst, denna gång utan förlängning. Därmed var Sydkorea klara för final där ett taggat Australien, som krävde revansch för förlusten i gruppspelet, väntade.

Det skulle bli en riktig nagelbitare efter ett mål i slutminuten av första halvleken, och länge såg det ut som att Australien skulle vinna. Det tyckte dock inte Son Heung-Min som på tilläggstid lyckades sätta bollen i mål. 1-1 efter 90 minuter betydde att förlängning i ytterligare 30 minuter (2×15) väntade och eventuellt straffar. Det skulle dock komma ett mål och även detta kom precis innan vila och det var den australiensiske spelaren James Troisi som gjorde segermålet för Australien. För Cha Du-Ri, en av sydkoreas bästa backar, var detta sista tävlingsmatchen i landslaget efter att han meddelat att han slutar i landslaget.

Detta innebär att Sydkorea fortfarande bara har två segrar i asiatiska mästerskapen med senaste vinsten 1960 på hemmaplan. Om fyra år kommer de att få en ny chans att hämta hem titeln och nästa gång kommer turneringen att hållas antingen i Iran eller i Förenade Arabemiraten.

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av