[RECEPT] Jeyuk bokkum – Hett stekt fläsk

Jeyuk bokkum, även kallat dwaejigogi bokkum, är ett snabbt och enkelt recept som imponerar på de flesta. Det är en het maträtt som består av sidfläsk som steks i en kryddig sås som har inslag av både hetta och sötma. Hettan går utmärkt med det fettiga sidfläsket som rundar av smaken på ett underbart sätt.

Jeyuk bokkum serveras som tillbehör till soju och andra alkoholhaltiga drycker. Det är inte ovanligt att man hittar det i något av alla de ”soju-tält” som finns runt om i Korea. Det passar även bra när man äter Korean BBQ eller varför inte bara servera den med en skål rykande varmt ris och banchans.

 

Det du behöver är…. DSC02580

450g sidfläsk
2 msk ljus soja
2 msk hackad vitlök
1 tsk riven ingefära
1 msk farinsocker
2 msk gochjang
1 msk gochugaru
½ gullök
1 msk sesamolja
1 msk mulyeot(corn syrup) eller flytande honung

 

DSC02582

Först och främst ska vi göra den kryddiga såsen.

Lägg soja, vitlök, ingefära, farinsocker, gochujang, gochugaru, sesamolja och mulyeot i en skål.

Rör om ingredienserna till en jämn sås.

DSC02588 Strimla löken.Om man skär på längden så tycker jag att strimlorna blir bättre
DSC02594 Skär köttet i bitar lagom för att stoppa i munnen.Tänk på att köttet krymper lite när det tillagas
DSC02598 Lägg köttet och löken i skålen med marinad.Blanda väl så marinaden täcker allt och täck sedan över skålen. 

Låt stå i minst 30 minuter innan du börjar steka.

DSC02608 Häll över kött och lök i en varm stekpanna med en skvätt olja i.Tänk på att inte lägga för mycket i stekpannan åt gången. Då riskerar det att bli för mycket vätska och köttet blir snarare kokt än stekt. 

Håll ett vakande öga på stekpannan för marinaden gör att det lätt kan brännas vid om det är för hög värme.

DSC02618

Strö lite sesamfrö på köttet innan du serverar.

Servera gärna med en skål varmt ris och kanske rent av en flaska soju!

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: info@hallyu.se

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av