Ökad illegal invandring i Sydkorea

Förra året passerade antalet illegala invandrare i Korea 200,000 människor och nådde därmed den högsta nivån på sju år. Precis som Japan var antalet invandrare låg tills den ekonomiska tillväxten, det låga barnafödandet och åldrandet av den koreanska befolkningen lockade.

Sedan 90-talet har Korea fått en stor boost med gästarbetare där de största grupperna kommer från länder som Vietnam, Filippinerna, Indonesien och Kina. De flesta är i landet för att skaffa lågavlönade jobb som ingen annan vill ha eftersom i ett land där majoriteten fortsätter till högre utbildning är det brist på industriarbetare.

Just nu finns det 1,5 miljoner utlänningar som bor i Korea och på grund av ökningen växer det fram oro hos vissa. Det har rapporterats om problem med invandrare som begår brott där 38 % av alla brott som ska ha begåtts var seriösa brott som mord, våldtäkt, misshandel eller rån. Eftersom de kommit till Korea illegalt är det svårt att spåra dem då de inte har boendeuppgifter och registrerat namn. Det är dock inte bara invandrarna som begår brott, om det som polisen säger stämmer. Antalet brott där invandrarna har varit offret har också ökat, t.ex. sexuella brott som tredubblats sedan 2009.  I en rapport som gjordes 2009 var Korea även rankat som ett av de värsta länderna på att acceptera främmande kulturer och det är en lång väg innan de kan anses som en multikulturell nation, även fast det redan bor så många från andra länder och kulturer i landet.

Experter från Korea säger att Japan är ett bra exempel på hur man ska ta hand om problemet. Precis som Korea hade de för några år sedan en stor mängd illegala invandrare men efter att de gjort en stor satsning 2004 där de satt flera hundra människor på att arbeta med problemet med illegala invandrare har antalet minskat stort. Det är nu bara 2.8 % illegala invandrare i Japan, jämfört med Koreas 11.6 %. I Korea är det inte alls lika många som jobbar med samma problem. Lee Dong Hee från den koreanska polisskolan sa att Korea behövde lära sig av Japan, att använda fler resurser och utveckla en plan för att få resultat.

Förhållanden för många är inte heller bra. Flera bor i flyktingläger och det finns fortfarande en viss fördom mot utlänningar i Korea. Många som jobbar tjänar också väldigt lite, så lite som 15,000 kr per år. De kan inte ta hjälp av den koreanska välfärden eftersom de är där illegalt vilket utsätter många som jobbar för stora risker. I Seoul har man nyligen sagt att de ska diskutera om barn under 6 år bidrag efter att ha fått råd från mänskliga rättighetsexperter. Att inte ge bidrag till barnen har uppmärksammats som att bryta mot FNs barnkonvention som Korea har skrivit på. Det skulle hjälpa familjer i nöd eftersom det inte går att få några bidrag för att uppfostra och sätta barnen i skola. En majoritet röstade tidigare i år och diskuteras nu vidare med myndigheter.

Källor: 1, 2, 3, 4

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av