Koreas tröstekvinnor, vad hände egentligen?

Termen ”comfort women”, tröstekvinnor, hänvisar till de flera tusen kvinnor som var tvingade till att utföra sexuella tjänster under Japans styre över Korea. Det är ett av de största fallen av trafficking någonsin och är fortfarande en öm punkt för både Korea och Japan att prata om. Även fast det var ett så stort problem är det fortfarande inte särskilt känt i västvärlden. Kvar efter kriget är överlevande kvinnor som söker en officiell ursäkt från Japan och en förklaring för deras uteslutning ur historieböckerna. Vad hände egentligen?

De första stationerna där kvinnorna skulle jobba skapades på begäran av högt uppsatta japanska soldater. Det fanns ingen riktig term då för tjejerna som blev rekryterade. Den första stationen skapades i Manchuriet 1931 och efter det Sino-japanska kriget bröt ut 1937 byggdes det snabbt flera. Det skapades stationer i Nordkorea, södra Asien, Japan, Kina med mera. Kvinnorna kom från alla delar av Asien, många från Korea men även från Filippinerna och Vietnam. Siffror på hur många som rekryterades varierar stort, vissa källor säger 20,000 medan en del kinesiska källor rapporterar siffror upp till 400,000 människor.

Militären hade alltid koll och bestämde över kvinnorna. Semester, lön och priser för deras tjänster var bestämda av andra. Många tjejer kom från fattiga familjer och blev bortförda mot sin vilja. Det fanns till och med flickor i åldern 16-17 som var tvungna att jobba. Att bli behandlad illa av soldaterna blev en vardag, de blev slagna, våldtagna, torterade och svälte ihjäl. Flera försökte fly eller gömma smärtan med opium och andra droger men det var inte många som överlevde. Det rapporteras att bara 25-30% av alla överlevde men det är svårt att veta exakt idag.

Porträtt på avlidna överlevare från Japan Times.
Porträtt på avlidna överlevare. Från Japan Times.

Problemet som fortfarande diskuteras idag är att Japans myndigheter fortfarande vägrar att erkänna att de drev ett trafficking-system, vilket upprör många från berörda länder och alla överlevare. Det har gjorts ett försök i Japan att reparera sin heder när det gäller frågan. En effekt av den kampanjen har varit att Japan dragit sig tillbaka i internationella försök att få landet att ta ansvar och bli åtalade för krigsbrott.

En ursäkt släpptes 1993 men det har senare visat sig att koreanska diplomater hjälpt till att skriva den och att det inte finns några dokument på de kvinnor som det skrevs om där. Även i den stora tidningen Asahi Shimbun skrevs det att det fanns fel i kvinnornas historier. Flera liknande händelser och uttalanden från Shinzo Abe, den nuvarande premiärministern har gjort att Koreas attityd ändrats och fler och fler kräver en ny ursäkt. Det har diskuterats att Japan ska ta tillbaka ursäkten, något som blev hårt kritiserat av Korea. Det är inte bara Korea som är emot Japan i den här frågan. Förra året skrev USA på en lag och med den följde en rapport där utrikesministern uppmanade Japan att lösa problemen med slavarna under kriget.

Vad tycker du?

Källor: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

1 Comment

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av