[RECEPT] Koreanska burgare med Kimchimayo

Nyligen skrev Emmelie en spännande artikel om K-fusion (läs den här) och då ska vi såklart bjuda på ett fusionrecept med.

Det stora namnet inom K-fusion i Sverige är Jennie Walldén. Efter att hon vann Sveriges mästerkock släppte hon sin första kokbok ”Smaker i mitt hjärta”. Där möts influenser från Sverige, Italien och inte minst Korea. Där finns många goda, spännande och nytänkande recept.

Denna veckas recept har sitt ursprung i Jennies bok, men efter att ha lagat det x antal gånger har det utvecklats och anpassats till våra smakpreferenser.

Idag får ni chansen att testa mina Koreanska burgare med Kimchimayo. Hoppas det smakar!

 

Det du behöver är…DSC02282

1 msk gochugaru (chilipulver)
1 msk vitlök
1 msk sesamolja
½ msk socker
1 msk gochujang (chilipasta)
1 dl finhackad purjolök
1 dl koreansk eller japansk soja
1 kg färs (jag använde blandfärs)
1 ägg

 

Börja med att slänga ihop gochugaru, vitlök, sesamolja, socker och gochujang. Rör om noga så att det blir en gegga.

Tillsätt sedan den hackade purjolöken och sojan och rör ihop den med såsen. Genom att dela upp det i dessa två steg så tycker jag det är enklare att lösa upp klumpar och få såsen slät.

DSC02295

Kläck ett ägg i såsen och rör om. Såsen ska nu få en lite annan konsistens som ska hjälpa till att hålla ihop burgarna

DSC02299

Nu är det dags att bjuda in köttfärsen i leken. Ner med den i bunken och sen blir det att använda händerna. Massera ihop köttfärsen med såsen så att smakerna blir jämnt fördelade i köttsmeten.

DSC02306

När köttsmeten har en jämn, lite djupare röd färg så har du blandat alldeles utmärkt. Låt smeten vila lite så att smakerna utvecklas och passa på att göra en smarrig kimchimayo under tiden.

 


Till kimchimayo behöver du typ…

1 dl majonnäs
½-1 dl kimchi (gärna hemgjord)
salt
peppar

Här finns inga exakta mått eftersom man får anpassa efter den kimchi man använder.

DSC02322

Börja med att hacka kimchin. Hacka inte för stora bitar, men inte heller för små, vi vill ha lite tuggmotstånd och smaken får inte försvinna i majonnäsen.

Rör ner den hackade kimchin i majonnäsen och rör om.

DSC02334

Smaksätt med lite med salt och peppar efter egen smak.

DSC02343


 

Nu när kimchimayon är klar så fortsätter vi med burgarna.

Då är det dags att forma lagom stora burgare som du sedan steker efter smak.

DSC02356

Jag serverar gärna mina koreanska burgare med kimchimayo på ett ciabattabröd med lite ost, Oi Muchim och ett salladsblad.

DSC02369

 

 Källa: Walldén, Jennie (2013). Smaker i mitt hjärta – Korea möter väst. Bonnier fakta

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: info@hallyu.se

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av