Ökad årsinkomst inom kpop:en

Hallyu-vågen växer sig enbart större och kan nu liknas mer vid en flodvåg än en krusning. Enligt den nationella sydkoreanska skattetjänsten har den årliga inkomsten för kpop-artister ökat med över 72 % mellan åren 2010-2013.

Vi har under 2010-talet sett många kpop-artister turnera runt världen; Vixx, Nuést och FT Island för att nämna några. En av de största anledningarna till ökningen ligger just i det internationella intresset. Flera artister har även lyckats på albummarknaden. De största pengarna kommer dock in för artister som lyckas slå sig in i Japan och Kina, där folkmängden, och därmed inkomsten, är mycket större än hemma i Sydkorea.

20150112001397_0 (1)

Tabellen visar den pengamässiga utvecklingen mellan åren 2010 och 2013. Skådespelare och TV-personligheter har inte gjort en allt för stor ökning, medan kpop-industrin har ökat markant. Vi kan se att 2010 var den årliga inkomsten cirka 175.000 kronor, medan 2013 var inkomsten på cirka 360.000 kronor. Ingen årlig rapport för 2014 har släppts ännu, men klart är att de största vinnarna under det första halvåret var inga mindre än BigBang, Girls Generation, 2ne1 och Super Junior. Detta enligt Forbes Korea, som släppte denna information under 2014.

Sanningen är dock att lönerna inte alls är höga, trots det hårda slitet som läggs ner av många.

2013 var snittlönen cirka 360.000, vilket betyder att många av de mer okända artisterna tjänar betydligt mindre. Att tjäna 360.000 kronor om året är en bra årslön, om man jämför med andra ‘vanliga’ yrken. Men jämfört med de amerikanska megastjärnorna är det ingenting.

Vad tror du? Kommer ökningen fortsätta? Och borde man inte tjäna mer som kpopstjärna?

Källor: 1,2,3

Jan Isaksson

20-årig hockeyspelare som bor i Umeå. Vänner, familj och TV-serier är det som för närvarande fyller vardagen. Är för övrigt även en kpop fanatiker som älskar allt som har med Korea att göra.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av