[KRÖNIKA] Musikåret 2014

Låt mig börja med att önska er alla en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år!

Innan vi kastar oss handlöst in i det nya året och dess äventyr tycker jag att vi stannar upp, tar ett andetag och går igenom året 2014 vi nu lämnat bakom oss. Den röda tråden genom månaderna stavas k o r e a.

Januari 2014 var för mig ett uppvaknandes år och en ingång till Koreas musik och kultur som jag visste ytterst lite om tidigare. Jag sög åt mig all information jag kom åt, plöjde 2013-års bästa låtar och tillhörande musikvideor. Blev blodgivare och lade min blodgrupp (a.k.a. Koreas svar på stjärntecken) ordentligt på minnet, tog emot koreanska kunder på arbetet med nästan obehaglig charm samt åt ramyun soup fem middagar i veckan.  Musikmässigt var helt klart Rain den starkast lysande stjärnan på kpop-himlen med hans två fabulösa singelsläpp. ”30 Sexy” gick varmast i mina lurar och jag har säkert sett videon 100 gånger samt dreglat ett antal pölar på mitt tangentbord.

Februari Januari flöt omärkbart ihop med februari och jag fortsatte att catcha upp med tidigare års superhits, lärde mig namn, skivbolag och prisade på ett nästan religiöst sätt musikvideor, styling och refränger. Februaris absolut bästa släpp var B.A.P. med ”Angel” och en av årets kanske mest påkostade men ack så oklara videor.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=sGolQ9LzbkY&w=930&h=550]

Mars 2NE1 levererade denna månad med sitt nya album Crush och CLs liveframförande av sin solo-låt MTBD tog oss alla med storm! Koreas Beyoncé och the baddest female for sure!

Annars gick många timmar i mars åt till planering och envisa prisjämförelser av hotell och flygbiljetter. Men precis innan vi gick in i april och våren inte kändes allt för avlägsen stod det klart; jag och mina två bästa personer samt fellow kpoppers hade bokat en resa till Seoul!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cQ6xU7SSEn4&w=930&h=550]

April Jag minns april som ganska personlighetskluvet vädermässigt. Regn och strålande sol om vartannat. Jag joinade ett gäng brudar för att spela Korpen-fotboll och köpte ett par lysande orangea grusdobbar. Minns särskilt en kvällsträning i strilande regn och med lerstänk upp på ryggen varpå jag nästa kväll sitter på en uteservering med solglasögon på näsan, träningsvärk i låren och en kall öl i handen.

Musikmässigt var jag mest förväntansfull på Block Bs comeback som anlände angenämt i mitten av månaden i form av ”Jackpot”. Var först väldigt förvirrad men den känslan förbyttes senare till endast kärlek, månadens låtsläpp helt klart.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=83Yscg5vtVQ&w=930&h=550]

Maj EXO släpper sin nya låt ”Overdose” och den är så pass bra och sönderspelad att den får ta platsen som månadens låt. I samband med släppet blir det även känt att Kris i gruppen lämnat in en anmälan och kräver att få sitt kontrakt annullerat med SM Entertainment. Kris är en av de första i en våg av idoler som bryter upp med sina skivbolag under året och kommer att skaka om nöjesvärlden ordentligt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=TI0DGvqKZTI&w=930&h=550]

Juni Taeyang satte sprätt på juni med sin nya singel ”Eyes, Nose, Lips” iklädd sin allra naknaste torso och tog några tveksamt hetsiga danssteg till sprakandet av en brinnande banderoll. En riktig höjdare blev också Psys efterlängtade collab med mannen, myten, legenden Snoop Dogg, och deras kärleksbarn ”Hangover” som lärde oss att en shot alltid bör rullas över ansiktet innan förtäring. Definitivt årets mest briljanta radarpar. Vill ha en tecknad serie med dessa två figurer i huvudrollerna! Månadens bästa låt görs dock av BEAST och heter ”Good Luck”, men jag måste ändå sätta Taeyang på första plats på grund av ovanstående argument.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UwuAPyOImoI&w=930&h=550]

Juli När juli var som varmast släppte Block B en ny låt igen, denna gång ”HER”, och lämnade ingen besviken.  Kort där efter hade jag äran att få bevittna min allra första kpop-konsert i Fryshuset. Otroligt talangfulla BTS hade kommit hela vägen från Seoul till lilla Stockholm och bjöd på underhållningen. Det var kvävande varmt, fullt med vrålande brudar och lite stelt mellan varven men varje uppträdande var som taget ur en musikvideo och jag stod mest och gapade i chock över att gossarna verkligen finns på riktigt.

Månadens låt får Hyuna stå för, som i stora drag handlar om färgen på en apas bakdel, briljant!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oTXCgR93zC8&w=930&h=550]

Augusti levererade kpop kan jag lova! YGs Winner debuterade med bravur. Taemin solodebuterade och BTS skämde bort oss med ytterligare ett släpp och de båda väljer att kalla sina alster ”Danger”. Tänker ej spekulera i om detta är en tillfällighet eller inte. Super Junior släpper sin beryktade ”Mamacita” som fortfarande får mig att vika mig av skratt, slå mig för pannan och bräka ”ay ay ay ay ay” och ber helst folk att vara tysta med meningen ”Close your lips, shut your tongue.” Observera att jag säger detta med kärlek! Men bästa låten i augusti kommer från Winner’s album och är Mino’s sololåt ”I’m him”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iQnAL-f2grI&w=930&h=550]

September Det började bli dags för vår o så efterlängtade resa och detta var det enda som tog upp min tankeverksamhet. Det sista som hände innan vi stod på Arlanda med varsin för stor resväska var att 2PM släpper sin totalt idiotiska men glädjestrålande ”Go Crazy” vilket fortfarande får mig att vilja stå mitt på ett dansgolv med armarna lealöst svingande ovanför huvudet. Seoulvistelsen kräver ett inlägg för sig men jag kan avslöja att den var rätt så fantastiskt perfekt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=uwD51VS0Uko&w=930&h=550]

Oktober Tillbaka på svensk mark igen och jag kände mig hjärtekrossad. Kroppen skrek efter bibimbap och att få snubbla runt på de ojämna trottoarerna i Hongdae och kombinationen envis jetlag och svenskt höstregn som letar sig in i halslinningen när man står och väntar på tvärbanan gjorde världen trist och förutsägbar. Den bästa medicinen var att lyssna på Gaekos album ”Redingray” och Epik Highs ”Shoe box”. Med låten ”Born Hater” riktigt högt i hörlurarna, trumpen uppsyn och gång i takt till basen, gärna i uppförsbacke, lärde jag mig gav den bästa arga känslan.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3s1jaFDrp5M&w=930&h=550]

November Jag gjorde här ett försök att komma ännu djupare in i Koreas underbara värld. När typ resten av Svea rike slaviskt följde Paradise Hotel tog jag mig an realityshowen Roommate där ett knippe kändisar i olika åldrar lever sitt liv som vanligt med jobb och så vidare men bor allihop tillsammans i ett stort hus tapetserat med kameror. Jag har lärt mig mycket tack vare deltagarnas interaktioner med varandra samt fått mig att fulgrina och skratta högt otaliga gånger. Jag hungrade efter mer och blev tipsad om ”Heirs”, ett så kallat k-drama som man manusmässigt väl kan jämföra med vilken såpopera som helst. Dock har jag aldrig upplevt värre känslostormar av en serie någonsin i mitt liv. Under ett avsnitt går jag från fly förbannad, redo att kasta datorn i golvet och tvätta ögonloberna med tvål till att sitta och fånle och tänka att ”detta är nog det vackraste jag någonsin har sett”.

B.A.P. rörde om ordentligt i kpop-grytan genom att lämna in en stämningsansökan till sitt skivbolag för att annullera sitt i media kallat ”slavkontrakt”. Månadens låt blir samarbetet mellan en ytterst saknad G-Dragon och ”den lilla torson” Taeyang och deras ”Good Boy”. Så kul att få se GD i sitt esse igen med legogubbar i dreadsen och glänsande röda lackbyxor.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1ZRb1we80kM&w=930&h=550]

December Gick runt halva månaden och kämpade för att få känna lite julstämning. Hängde halmtomtar och små röda stoppade hjärtan i taggarna på mina kaktusar, lindade en ljusslinga runt balkongräcket och bakade pepparkakor. December var inte lika frikostig med nya musiksläpp men räddades av Mnet Asian Music Awards som bjöd på ett par riktigt feta uppträdanden och sammanfattade musikåret som gått på ett alldeles ypperligt sätt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1Iq1b8_Cqj0&w=930&h=550]

Där har vi det, mina vänner, året 2014 och ett helt klart godkänt musikår. Nu kan vi blicka framåt mot 2015 och hoppas på mer fantastisk musik från allas vårt Korea!

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av