K-fusion!

K-fusion kan för många låta underligt och vissa kanske aldrig ens har hört talas om detta uttryck. K-fusion, eller koreansk fusion som det egentligen heter, består av koreansk mat gjord på ett annat vis eller influerat av en annan slags matlagning. Självklart finns det ju fusion mat ifrån alla jordens hörn, det är bara att blanda två olika matkulturer på ett sätt man tycker passar, så vips har man ett fusion recept!

Ett bra exempel på detta är koreanskt och mexikanskt blandat i en så kallad korean-mexikan fusion. En typisk korean-mexikan fusionrätt är tortillabröd fyllda med koreanska delikatesser såsom kimchi, bulgogi och andra godsaker.

Gochujang-Sloppy-Joes Ett tips på amerikansk k-fusion är Gochujang Sloppy Joes. Sloppy Joes är till en början en slags macka med topping gjord liknande en svensk köttfärssås som serveras på hamburgerbröd, men i den koreanska versionen av detta har man i den koreanska röda pepparsåsen gochujang i ”köttfärssåsen”  för att få en liten hetta och en god smak av chili.

jjajangmyeon

Mycket av det som vi tror är autentisk koreansk mat är i själva verket fusion mat. Till exempel jjajangmyeon (짜장면), som bokstavligen betyder ”friterade sås nudlar”, är en koreansk version av den kinesiska rätten zhajiangmian. Jjajangmyeon består av en sås gjord med svart bönpasta, grönsaker och gärna tärnat fläsk eller skaldjur tillsammans med nudlar som görs utav vitt vetemjöl.

jjamppong Jjamppong, som består av varm buljong, skaldjur och tjocka sega nudlar, är också en sådan rätt  som är influerad av både koreanska och kinesiska smaker. Personligen så är soppor som dessa helt perfekta under vinterhalvåret då det är lite kallt och ruggigt ute, då värmer en varm  soppa med lite starka smaker!

Vår alldeles egna matredaktör har provat på det där med att göra k-fusion i form av koreanska revbensspjäll till det svenska julbordet! Recept på detta hittar ni här.
Sedan har hon också gjort den helt underbara rätten jjajangmyeon (min personliga favorit om jag skall vara ärlig) på ett svenskt vis, med falukorv och spagetti istället för fläsk och nudlar. Receptet på detta hittar ni här.

Har ni några tips på någon koreansk mat som man kan göra på svenskt vis? Eller någon annan k-fusionmat som ni vill dela med er av? Lämna en kommentar här nere och dela med er till de som är nyfikna på den underbara matkulturen kallad K-fusion!

Källor: 1 , 2 , 3

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av