[KRÖNIKA] Världens roligaste popstjärnor

Mitt intresse för koreansk populärkultur startade med filmen ”Hello Schoolgirl” (2008). Det är ett lättsamt romantiskt drama som är helt fantastiskt gjord (man får en känsla av att det händer på riktigt). Jag blev så imponerad av hur naturligt och realistiskt skådespelarna agerade att jag genast kollade upp samtliga i huvudrollerna och birollerna för att se om de gjort några fler filmer. Då fick jag en stor chock! Två av skådisarna var egentligen popstjärnor i ett tjej- respektive pojkband (Sooyoung från Girls’ Generation (a.k.a. SNSD a.k.a. och så vidare) och Kangin från Super Junior (a.k.a. SuJu)).

Med erfarenhet från västerländska tjej- och pojkband hade jag svårt att tro att medlemmar kunde vara bra skådisar. Nyfiket letade jag på youtube och hittade ”Tell Me Your Wish” (SNSD) och ”Sorry, Sorry” (SuJu). Då fick jag en ny chock! Tjejen och killen från filmen var verkligen popstjärnor och låtarna var dessutom otroligt bra! De lät helt annorlunda än vad jag var van vid från västerländska poplåtar och de tillhör än idag mina favoriter.

Men den gången upptäckte jag också någonting annat intressant när jag klickade vidare och innan jag ens lyssnat på min tredje k-poplåt satt jag och tittade på min första koreanska TV-show (”Intimate Note” med SNSD (09.08.28)). Det var mitt i natten så jag hade kopplat in hörlurarna för att grannarna inte skulle störas. Även om jag skrattade så skrattar man ju oftast tyst när man är ensam och ser något roligt (man skrattar inombords). Men jag skrattade högt! Som tur var klagade ingen granne dagen efter.

I en del av ”Intimate Note” håller en av deltagarna i en stor mjukis-”mikrofon” och ska säga ”elaka” eller ”avslöjande” saker till motståndaren. Sen kastas mikrofonen till den personen som får säga något tillbaka (det är gjort på ett humoristiskt sätt). Efter ett tag avbryter programledaren och han väljer ut två nya deltagare. Så har det gått till i alla andra avsnitt av ”Intimate Note” som jag senare tittat på. Men när Sooyoung blir avbruten, innan hon tycker att hon är färdig, så protesterar hon och man ser, om man tittar noga, hur Sunny signalerar till henne att kasta mikrofonen mot programledaren vilket Sooyoung också gör. Sedan backar de fyra programledarna mer eller mindre tillbaka och tjejerna sköter resten själva. Fortsättningen kan nog bäst beskrivas som ett slags välordnat kaos. De snor mikrofonen för varandra och istället för att göra det en mot en så deltar alla samtidigt och byter lag fram och tillbaka. Deras spontanitet är minst lika rolig som deras skämt.

Ett annat klassiskt exempel på SNSD:s spontanitet är ”Star Golden Bell”, ep 224 (09.02.14). Seungri (Big Bang) ska göra en rolig imitation och kameran zoomar in på honom, men innan han hunnit börja hör man att några i publiken börjar skratta (inte alla på en gång som brukligt i TV-shower världen över, utan bara några stycken). Sen hör man hur några till skrattar och några till. Till slut skrattar alla. Och då hör man programledaren ropa: ”Sluta genast!”. I det läget inser producenterna att någonting händer i andra änden av scenen och får dit en kamera. Seungris förvånade ansikte försvinner ut ur bild och man inser vad som har inträffat. Sooyoung har varit uppe och ”stulit” mat de använde i showen och håller på att mata sina bandmedlemmar. Hon gjorde det inte för att vara rolig utan passade på när ingen kamera filmade henne, men det blev roligt. Detta är typiskt för SNSD. Det händer alltid något komiskt eller överraskande.

Och även SuJu är otroligt skickliga på att locka fram skratt. I ”Saturday Night Live Korea” (12.07.14) framförde fyra av dem sketchen ”Did You Do It”. Tre av killarna börjar prata om dans när plötsligt Sungmin kommer in i rummet och som TV-tittar förstår man genast att han tror att de pratar om sex! Sen följer en hysteriskt rolig konversation mellan honom och de övriga där till exempel Donghae säger att han gjort ”det” ensam framför spegeln i träningslokalen när plötsligt SNSD kom förbi och såg honom (vilket givetvis Sungmin missförstår!). Sketcher med liknande missförsånd har man visserligen sett förr, men de framför den väldigt skickligt och det är bland det roligaste jag sett. Och Sungmins förvånade och chockade uppsyn är hysteriskt rolig bara den.

Men det bästa, det man absolut inte får missa, om man vill se hur skickliga k-popstjärnor är på att hantera komedi, är SuJu:s framträdande i ”Strong Heart”, episode 140 (12.07.24). En ”tragisk” historia förvandlas till storartad komedi enbart på grund av det sätt den berättas på!

Under deras promotion för ”Mr. Simple” vann de vid ett tillfälle första platsen i musikshowen Inkigayo. Eunhyuk ska hålla segertalet, men i princip säger han bara, med oentusiastisk röst; ”Tack, vi ska jobba hårt för att bli ännu bättre”, och han ser inte glad ut utan snarare nedstämd. Inte heller de övriga ser särskilt glada ut. De kramar inte om varandra eller ler utan står ett par meter från varandra och tittar bort eller ner i golvet. Leeteuk tänkte på det som tidigare inträffat att det är sådana här händelser som får band att splittras. Men vad var det egentligen som hade hänt?

Jag vill inte avslöja för mycket utan rekommenderar att ni ser det själva, men i ”Strong Heart” berättar Kyuhyun hur ett litet oskyldigt bus i väntrummet, innan framträdandet på Inkigayo, eskalerade och ledde till att både han och Eunhyuk fick en örfil av Leeteuk, men man förstår inte riktigt varför Leeteuk var så arg. Kyuhyun gick därifrån och började gråta och även Leeteuk fällde senare tårar, medan Eunhyuk kände sig övergiven och oskyldigt anklagad. Det låter inte som något särskilt roligt, men då säger Eunhyuk ”rewind” och så berättar han historien en gång till. Kyuhyun hade varit i kyrkan och missat första delen av buset. Nu förstår man varför Leeteuk blev så arg och man börjar skratta åt de absurda missförstånden. Men det är inte slut där. Nu avbryter Leeteuk och berättar sin version och och efter det tror man att nu måste det i alla fall vara slut, men då säger Shindong: ”Det är nu min historia kommer in”. Han hade sovit i väntrummet och vaknat upp när Kyuhyun fick en örfil. Han hade försökt lugna de andra men slutresultatet blev att Yesung blev rasande när han av misstag fick läsk sprutat i ansiktet (Yesung som inte varit där under grälet och inte hade någon aning om varför alla var så sura).

De skrattar själva åt det när de berättar så man förstår att de har försonats. Det är svår konst att berätta samma historia fyra gånger och få det att bli roligt, men SuJu lyckas! Mästerligt!!!

Både SNSD och SuJu blev snabbt mina k-popfavoriter bland annat tack vare sin charm och humor. Äsch, vad menar jag egentligen? Huruvida de är roliga eller inte kan väl inte göra musiken bättre eller sämre? För som min gamla fysiklärare sade så är musik bara en sekvens av ljudvågor och de påverkas inte av att artisterna är roliga… Men vänta lite, jag tror bestämt att min fysiklärare hade fel. Helt fel! Musik blir det först när ljudvågorna, via öronen, i vår hjärna omvandlas till en upplevelse (vad filosofer kallar kvalia). Ljudvågor kan inte vara bra eller dåliga, men musikupplevelser kan det!

Så vad händer egentligen när vi lyssnar på musik? När jag första gången hörde SNSD:s ”Tell Me Your Wish” nådde en specifik sekvens av ljudvågor mina öron och via en komplicerad neurologisk mekanism omvandlades detta till en objektiv musikupplevelse bestående av toner, melodi, och rytm. I nästa steg påverkas mina känslor och beroende på min musiksmak kommer jag att subjektivt uppleva musiken som bra eller dålig. Men det finns ytterligare ett moment och i detta tredje steg påverkas vår musikupplevelse av andra saker än själva ljudet så att till exempel bra musik blir ännu bättre.

Eftersom jag har skrattat en hel del åt SNSD så väcks ”glada känslor” till liv inom mig varje gång jag lyssnar på deras låtar och dessa ”glada känslor” blandas med och blir en del av musikupplevelsen. Och då jag gillar att bli glad och pigg av musik så är det för mig samma sak som att det låter ännu bättre. Ett annat exempel är ett fan som är smått förälskad i en av sina idoler och då kommer ”kärlekskänslor” att bubbla upp och bli en del av musikupplevelsen (musiken låter då bättre för den personen). Men musiken kan också försämras till exempel om det avslöjas att en artist begått ett fruktansvärt brott mot en annan människa. De fruktansvärt obehagliga känslorna detta genererar kommer upp varje gång vi hör hans sånger och de kommer därför känslomässigt låta sämre. Och eftersom vi inte är några robotar som bara tar in och analyserar en sekvens ljudvågor när vi lyssnar på musik utan känslomässigt lyssnar så har hans musik därigenom faktiskt blivit mycket sämre.

En unik sak med k-popen är att artisterna har så mycket av detta som ger extra färg åt upplevelsen av musiken. K-popen blir således bättre av stjärnornas charm och medverkan i TV-shower. Det som har betydelse kan vara hur snygga de är, hur bra de dansar, vänskapen mellan medlemmarna, hur roliga de är, att musiken anses som seriös eller rebellisk eller något annat (givetvis kan det vara flera saker samtidigt). Jag själv vill bli glad och få energi när jag lyssnar på musik så för mig är humor den viktigaste extra egenskapen artisterna kan ha. Och världens två roligaste popband kommer från Sydkorea (SNSD och Suju). Andra humoristiska band från Korea är tjejbandet A Pink samt killbanden MBLAQ och Shinhwa.

Har man inte redan, såsom jag, plöjt igenom alla shower med SNSD bör man ta sig en titt på ”Intimate Note”. En sak som gör dem så charmiga är att de har roligt själva och deras skratt smittar av sig (man skrattar med dem och inte bara åt dem). Och SuJu i koreanska SNL samt ”Strong Heart” är ett måste för alla komedifans. Är man nyfiken på det klassiska bandet Shinhwa rekomenderas ”Happy Together” (13.06.05). Och vill man slå två flugor i en smäll kan man kolla in ”Beatles Code 3D”, episode 18 (14.04.15), med både A Pink och MBLAQ. Det är ett riktigt roligt avsnitt trots att både Eunji och Bomi från A Pink saknas.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av