Vad är en chaebol?

I flera dramas som Boys Over Flowers, Secret Garden, What Happened in Bali och Scent of a Woman är den manliga huvudkaraktären en så kallad chaebol. För många är det endast en rik, ung man som oftast är snygg och har mycket makt i familjeföretaget men hur är det egentligen i verkligheten?

Deras image av en chaebol är ofta inte helt fel. Även fast många chaebols är äldre så är huvudpoängen att de ska styra eller redan styr i familjeföretaget och tjänar mycket pengar på det. Chaebols kan styra över ett stort företag eller en grupp av flera olika företag. De företagen som styrs av chaebols har också styrts av samma familjer väldigt länge eller från början. Exempel på grupper och företag som styrs av chaebols på riktigt är bl.a. LG, Hyundai, Korean Air och Samsung.

Former Samsung Chairman Appears In Court
Lee Kun Hee från Samsung

Chaebol-konceptet kom från zaibatsu-systemet i Japan som användes innan slutet på andra världskriget. Efter det koreanska kriget ville Park Chung Hee (nuvarande presidenten Park Geun Hyes pappa) industrialisera och sätta fart på ekonomin. Myndigheterna gav bidrag till företagen och Korea gick snabbt från att vara i botten till att vara en ”tiger” i Asien med stor produktion och ekonomisk utveckling.

chaebol 3
Cho Hyun-Ah från Korean Air

Den allmänna åsikten om chaebols är delad i Korea. De är väldigt stolta över företagen som har gjort så att Koreas ekonomi har blomstrat men många är samtidigt inte stolta över familjerna som styr. Senast nu i nyheterna stod det om chefen Cho Hyun-Ah från Korean Air som fick ett utbrott efter att de serverat snacks fel och ville flyga tillbaka från New York till Incheon för att skälla ut flygvärdinnan. Hon avgick från sin position som chef över service ombord men är fortfarande kvar som vice president. Sådana incidenter plus att de har enorm makt, både socialt och ekonomiskt gör att många inte gillar dem. Tiotusentals människor jobbar för dem i tiotals år och ändå är det alltid samma människor som styr. Mindre företag går i konkurs eller blir uppköpta och chaebol-företagen har även stöd från myndigheterna. Problemet är också att många av dem ligger över lagen. Samsungs Lee Kun Hee fick böter för att ha mutat regeringstjänstemän; han skulle också ha suttit i fängelse men slapp det för att han satt i den olympiska kommittén för Pyongchang 2018.

Under de tre senaste seklerna så har mycket av den ekonomiska utvecklingen varit beroende av chaebol-företag men samtidigt så har de företag som inte myndigheterna har favoriserat gått i konkurs. Nu är det bara tre stycken kvar från den tiden (LG, Hyundai och Samsung) och de har enorma skulder. Det har föreslagits att de ska undergå en total reform och sluta förlita sig på den politiska hjälpen.

Vad tycker du om chaebol-systemet? Kommer det hålla i längden?

Källor: 1, 2, 3, 4

 

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

1 Comment
  1. Jag tycker det är fascinerande med dessa stora företagsgrupper som är verksamma i väldigt många olika branscher, de tillverkar och säljer alla möjliga produkter och tjänster. Kan tänka mig att i framtiden kommer de delas upp i mindre företag som sedan sälj ut på börsen och blir separata företag med inriktning på olika branscher. Troligen kommer det ske i framtiden när och om det blir tuffare ekonomisk för de koreanska företagen och landet. En ekonomisk nedgång kan vara det som krävs för att tvinga fram en förändring. Det känns som ett land som Sverige har en bättre balans mellan stora företag och mellan-stora företag. Sverige kanske tvärtom har lite för få riktigt stora företag då många stora industriföretag har försvunnit eller kraftig minskat sin verksamhet i landet.

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av