Söta potatisar

Sötpotatis, eller goguma (고구마) som det heter på koreanska, är för oss svenskar kanske så jättevanligt. Men i Korea är dessa orangegula, eller till och med lila rotfrukter en delikatess!

pizzaDet vanligaste sättet att tillaga sötpotatis är att linda in den i folie och lägga den över öppen eld och sedan äta den direkt ur foliepaketet! Det är också väldigt vanligt att kunna välja sötpotatis som topping på sin pizza när man besöker Domino och Pizza Hut, eller kanske till och med beställer en hemkörning.

I just sötpotatis finns en speciell stärkelse som man använder när man gör dangmyeon, eller glasnudlar som det heter på svenska. Dangmyeon används i till exepmel soppa, vårrullar och wokade rätter. Dock så är den vanligaste koreanska rätten som man använder dangmyeon till japche som är en slags kall nudelsallad som man wokar ihop med kött och grönsaker. Man kan självklart även göra den vegetarisk och skippa köttet.

soju En annan sak som sötpotatisen används till där man inte äter själva potatisen är soju. Soju är en destillerad dryck med smak som påminner om den svenska vodkan. Oftast så produceras soju med sötpotatis och tapioca blandat med vatten för att få fram stärkelsen.

Om man söker på Korean sweet potato på google så är det mest troligt att du får upp träffar på kanderad sötpotatis, eller matang (맛탕) som det heter på koreanska. Matang är ett ganska vanligt tillbehör vid diverse måltider och är en vanlig favorit bland de yngre.

Sötpotatis är precis som den heter, söt. Därför används den också till snacks och desserter såsom sötpotatischips (Gogumakkang), friterad sötpotatis (kan liknas med churros eller munkar) och självklart sötpotatiskaka!

Sötpotatisen används ju självklart också i en rad olika maträtter såsom Dak galbi och Hoppang.

Mina personliga favoriter som involverar sötpotatis är Fried sweet potato stick (kan liknas med en churro eller en tunn långsmal munk fast gjord på ett slags sötpotatismos), matang och sötpotatiskaka!

Har ni smakat något som innehåller sötpotatis? Har ni några personliga favoriter?
Dela gärna med er genom att lämna en kommentar här nere!

Psst… kika in här för ett smarrigt recept på den kanderade sötpotatisen matang, och här för ett snabbrecept på japchae!

Källor: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av