Plugga på en hagwon

En hagwon är en privat skola där elever kan gå och få extraundervisning och studera intensivt efter skolan. De flesta barn i Korea går inte bara till en, utan flera hagwons efter skolan och kommer inte hem förrän sent på kvällen. De är till för att ”slipa” barnen till perfektion så de kommer in på rätt universitet.

De här ”skolorna” som man kan kalla dem, är privata och är skötta som företag. Därför har skolorna ofta som mål att främst tjäna pengar. Många utlänningar som jobbar i Korea och lär ut engelska jobbar på hagwons men man får vara försiktigt – det kan gå väldigt snabbt mellan en bra säsong och en dålig säsong då man kan bli avskedad i mitten av ett kontrakt om hagwonen tvingas stänga.hagwon 2

Om man vill lära ut på en hagwon finns det möjligheter överallt. Det finns väldigt många i storstäderna och man kan välja mellan många olika tider. De yngre barnen undervisas lite tidigare på dagen och de äldre senare. En del som jobbar i hagwons har blivit så framgångsrika på privat- och online-undervisning så de har lyckats tjäna flera miljoner dollar på ett år. Det finns fler privatlärare i Korea än vanliga lärare och 2010 var det 74 % av alla studenter som spenderade pengar på privatundervisning, en medelkostnad på ca 20,000 kr per år per elev.

En nackdel med at jobba på en hagwon är att man kanske måste hålla sig till textboken mycket när man lär ut eftersom det är det intagningsproven är baserade på. Det kan vara på både gott och ont, men i Sverige lär man ofta ut på flera andra sätt vilket kan kännas ovant där. Det kan också vara långa timmar och mycket stress, många av barnen är stressade, trötta och vill inte ens vara där men är tvingade av sina föräldrar.

Efter att flera hagwons låtit deras studenter stanna alldeles för länge på kvällen finns det ”patruller” som letar efter barn som har gömt sig för att plugga sent på kvällen och skickar hem dem.  Även fast det finns flera länder som har beundrat resultaten av de koreanska studenterna så är verkligheten att det är väldigt många ungdomar som begår självmord p.g.a. för mycket i skolan och många känner sig hopplösa då det ända de gör är att plugga, sova och äta utan någon tid att göra det som ungdomar borde göra.

Skulle du tänka dig att plugga på en hagwon efter skolan?

Källor: 1, 2, 3, 4

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av