Jul i Korea

Att fira jul är något som är självklart i Sverige men så är det inte överallt. I en del länder vet man knappt vad det är för något, en del firar Hanukkah eller andra traditioner och ibland är det helt enkelt inte en stor grej. Så här brukar det vara i Korea!

Korea är det landet där det finns flest kristna i östra Asien så jul firas mer där än i länder som t.ex. Thailand eller Indonesien. Korea är också det enda landet där jul är ansett som en officiell röd dag men de flesta börjar jobba igen på annandag jul och tar en längre paus runt nyår istället. Många av sakerna som vi gör, t.ex. julklappar och julkort håller folk på med också men det är främst en religiös dag jämfört med i Sverige där det har blivit så kommersiellt. Det är också lite bytta roller på julafton och nyår – i Korea spenderar fler och fler unga jul med kompisar på fester eller med sin partner medan de spenderar nyår med familjen istället för att festa som många svenskar gör.jul 2

Precis som många andra högtider i Korea är jul mycket fokuserat runt kärlek, det är en högtid främst för par. Det finns flera speciella erbjudanden på restauranger och attraktionsparker för par eftersom många är ute på julen. Förberedandet för julen startar mycket senare än här men rabatterna i affärerna börjar ganska tidigt, så det går att julshoppa i november! För folk som inte är så kristna eller inte firar jul så mycket är jul därför en utmärkt dag för att shoppa på. I kyrkorna blir det nu vanligare att gå dit på en mässa och lyssna på några jullåtar och det kan se lite roligt ut – det finns flera kyrkor som är dekorerade med många neonljus och andra ljusdekorationer.

jul 4Bland barnen är tomten fortfarande populär och där kallas han för Santa Claus eller Harabeoji Santa. Bli inte förvirrad, han kan även vara klädd i blått! Ibland står det tomtar på gatorna  där folk shoppar och delar ut godis och choklad till barnen.

Ska du fira jul i år, och i så fall var?

Källor: 1, 2, 3, 4, 5

 

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av