Food Drama! eller… Drama food?

Har du, precis som jag, också blivit lite sådär småhungrig när du tittar på olika koreanska dramas?
Ja det kan ju ha att göra med att de äter VÄLDIGT mycket! Många gånger har jag också funderat på vad det är de faktiskt äter…

Att äta mat tillsammans i Korea är en väldigt stor del av kulturen och detta visas väldigt ofta i alla koreanska dramas. Det kan vara ute på restaurang, hemma med familj/släkt och vänner eller bara ute på gatan där man kan hitta nån mumsig street food! Här kommer några exempel på mat som man ofta ser i olika koreanska dramas:

Kimchi-007Kimchi(김치) – Kimchi är egentligen inte en hel maträtt i sig men finns alltid med på bordet oavsett vad det är man äter. Kimchi är Koreas nationalrätt och består oftast av salladskål kryddad med den läckra blandningen av stark chilikrydda, vitlök, fisksås mm. Detta får sedan stå och jäsa för att dra till sig alla läckra kryddor ordentligt och för att göra salladskålen en aning mjuk. I Korea serveras kimchi som ett tillbehör till alla måltider; frukost, lunch och middag och är ett väldigt känt tillbehör till koreansk BBQ. I dramat Boys over flowers får vi en glimt av hur det är och ser ut när man gör kimchi i en helt vanlig familj medans Go Jun Pyu, från en rikare och mycket finare familj, försöker hänga med i svängarna när mamman i familjen skyfflar i honom kimchi för provsmakning under själva tillagningen.

Recept finns här!

korean-bbqKoreansk BBQ – Det vanligaste man brukar prata om gällande koreansk BBQ är Samgyeopsal. Samgyeopsal består av tjocka skivor sidfläsk som oftast är varken marinerade eller kryddade. De vanligaste sättet att äta samgyeopsal på är att doppa den grillade köttbiten i en sås (det kan vara sesamolja som är blandad med salt och peppar eller något annat som man föredrar) lägger den i ett salladsblad tillsammans med kimchi vitlök och annat smått och gott som serveras tillsammans med köttet. Koreansk BBQ kan också bestå av olika slags rött kött i en mängd marinader såsom bulgogi-marinad och kalbi-marinad! Koreansk BBQ är väldigt vanligt i koreanska dramer, speciellt när det är någon slags after work eller liknande.
I dramerna Protect the Boss, Goong och My girlfriend is a gumiho kan vi se några olika sätt dom serverar sina koreanska BBQ.

Recept finns här!

 ramen-main-800x511Ramyeon – Eller ramen som det också kallas är väldigt vanligt i koreanska dramas. Kanske är det tack vare att det är så populärt i verkliga livet eller att det bara är en rätt som är väldigt simpel att göra och tar endast några minuter att tillaga. Sättet man äter ramen på varierar väldigt ofta från drama till drama, ena stunden äter de direkt ur kastrullen och använder locket som fat eller så gör man en lite finare gourmetmiddag utav det och lägger till lite extra ingredienser efter eget tycke och lägger upp det fint i en skål. Det finns även väldigt många olika smaker på ramen, spicy, seafood, beef, cheese… ja nästan allt man kan komma på! Coffee Prince, Boys Over Flowers och City Hall är några draman där dom äter sin ramen på olika sätt.

Recept finns här!

omuriceOmurice – En omelett fylld med läckerheter! Omurice är ursprungligen en japansk rätt som består av en blandning utav stekt ris och diverse andra ingredienser (till exempel svamp, morötter, kimchi, kyckling etc.) som lindas in i en fint stekt omelett och som man sedan ringlar lite ketchup över som pricken över i:t. Omurice har fått sitt namn från huvudingredienserna omelett=omu och ris=rice och tros ha kommit till Korea under förra seklet när Japan hade ockuperat Koreahalvön och den var en del av det japanska imperiet.

Recept finns här!

BibimbapBibimbap – Bibimbap är en rätt som avgudas av många. Den består av kokt ris med olika kryddade grönsaker (till exempel kimchi, rättika, gurka och groddar) samt ett rått eller stekt ägg. Till detta har man ofta en stark sås gjord på gochujang, röd chilipasta, och ibland även kött. Bibimbap betyder i stort sätt ”att röra om ris” då bibim betyder röra om och bap betyder ris på koreanska, vilket man faktiskt gör! Man serverar rätten med riset i botten, tillbehören fint upplagt ovanpå och ett ägg i mitten som man sedan rör om innan man börjar äta.
I dramat Scent of a woman så får vi se en väldigt rolig scen med en av de största skålarna bibimbap som jag någonsin har sett!

kimbap1Kimbap – Kimbap är vad man skulle kunna kalla koreanska sushi rolls. Det är sjögräsrullar som man lindar in strimlade grönsaker, kött, kimchi, ägg… ja nästan vad man vill. Självklart är den uppbyggd så att sjögräsarket är på utsidan följt av ett tunt lager ris sen fyllningen som man själv bestämmer vad den ska bestå av! Det som dock är väldigt viktigt är att det ser fint ut, speciellt om man ska bjuda sina gäster på det, så tänk på färgerna på dina ingredienser och ha så starka färger som möjligt. Kimbap äts ofta på picnicar och utomhusevenemang eller som ett lättare mellanmål tillsammans med kimchi och danmuji. I Biscuit Teacher and Star Candy kan vi se en variant av kimbap där de använt olika skaldjur och fisk som fyllning.

 

Har ni sett nåt drama som fått er att bli extra hungrig? Lämna en kommentar med namnet på dramat och dela med er till fler som känner att de vill ha mer kurr i magen!

Källor: 1 2 3 4 5 6 7 8

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av