En fråga om överlevnad

Det här är ingen artikel om Korea. Det här är en artikel om Sverige och dess kulturliv, om politik och prioriteringar.

Större delen av kulturtidskrifterna i detta avlånga land skulle inte finnas om det inte var för en myndighet: Kulturrådet. Det ekonomiska stöd som denna myndighet varje år delar ut skänker liv till tidskrifter som har en omfattande påverkan på samhället. Men detta närmar nu sitt slut.

I veckan klubbade riksdagen igenom alliansens budget och även om det fans många bra initiativ i den så är den en dödsdom för Sveriges kulturtidskrifter. Stödet minskas med hela 75%, dvs 15 miljoner. Detta kommer tvinga Kulturrådet till en brutal prioritering där majoriteten av våra tidskrifter kommer att upphöra att existera. Vi kommer att förlora kulturskatter vi aldrig kommer att kunna få tillbaka.

”Det är en budget som nu är anpassad till alliansens ramar, det vill säga lite stramare ramar men å andra sidan drabbas inte kulturområdet av stora skattehöjningar”, säger Per Bill (M) som ordförande i Kulturutskottet. Jag måste säga att jag inte förstår logiken i hans resonemang. Det är inte bara kulturtidskrifterna som kämpar, även dagstidningarna och modemagasinen har det svårt ekonomiskt.

Jag kan förstå att alliansen anser att kulturtidskrifter bör kunna finansiera sig själva på reklamintäkter men så är inte verkligheten. Reklamintäkterna täcker enbart en bråkdel av vad det krävs för att driva en tidskrift. Trots att vi här på Hallyu arbetar ideellt så kostar bara reklam, domän och produktionskostnader för olika reportage och artiklar över 50 000 kr per år. Pengar som kommer från engagerade privatpersoner, våra egna privata besparingar och myndigheter. Tänk då på de kostnader som tidningar som Ordfront, Karavan och 10Tal har.

Kan inte annat än hålla med Ordfront chefredaktör Johan Berggrens ord till SVT.

”Tidskrifterna gör mycket för det öppna samtalet och samhället. Det är ju hyckleri att ena dagen prata om pressfrihet och yttrandefrihet – och nästa dag skära ner stödet till kulturtidskrifter, det borde istället ökas för att göra skillnad”

Kommer Hallyu överleva denna dödsstöt för kulturtidskrifterna? Kanske det, men knappast i dess nuvarande form. Framtiden får utvisa…

Vill du hjälpa oss och andra kulturtidskrifter, skriv på detta upprop.

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av