[KRÖNIKA] Zico skulle legat kvar i sitt badkar och ätit kakor.

Jag hade planerat att starta mitt nya krönikörsuppdrag här på Hallyu lite oskyldigt och lättsmält med en kärleksförklaring till Seoul, där jag spenderade sju förtrollade dygn nu i september. Jag har dock fått lov att skjuta upp dessa planer då jag istället känner att vi behöver prata om Zico från Block B och hans nya soloprojekt.  

Jag har säkert som så många av er andra bortskämt kunnat vältra mig och gjort snöänglar i alla fantastiska hiphopsläpp sedan i slutet av sommaren. Det började med BTS ’Dark & Wild’ (rätta mig om jag har fel men jag tycker nog att det kan klassas som ett hiphop-album) följt av Epik Highs efterlängtade comeback i form av ’Shoebox’ och nu i veckan albumet ’Redingray’ från för mig tidigare okände Gaeko. Trots detta överflöd av bra låtar har jag ändå girigt väntat och längtat efter min favorit Zicos utlovade soloprojekt. Så, för ett par dagar sedan dök ’Tough Cookie’ äntligen upp i min facebookfeed och jag kastade mig över den redan på tvärbanan på väg till jobbet. Min eufori och ivrigt uppspärrade ögon och öron förbyttes dock ganska snabbt till en djup bekymmerrynka mellan ögonbrynen, vad hade jag precis sett och hört? Jag mindes en snygg musikvideo med oklanderligt stilsäkra outfits och imponerande kulisser som vi är vana att se från Block B’s musikvideor. Jag mindes ett härligt tungt beat och Zicos snabbt levererade textrader och den hit-osande refräng-one-linern ”Cuz I’m tough cookie, tough cookie, tough cookie”. Men hade jag verkligen hört honom yttra ordet ”faggot”, ett oerhört nedvärderande och vidrigt skällsord för homosexuella män?

Jag insåg att jag var långt ifrån den enda som reagerat när jag några timmar senare kom över flera artiklar om Zicos chockerande yttrande. Där kunde jag även läsa mig till att han under ett av sina klädbyten bar en jacka med en fastsydd pad på ärmen föreställande en så kallad Confederate Flag som är en symbol för slavhandeln och segregationen i Amerika och som inte allt för sällan idag används inom extrema rasistiska grupperingar såsom Ku Klux Klan.

Att smygrasism förekommer i Korea är inte direkt någon nyhet, dock tror jag att det i de flesta fall (och förhoppningsvis även i detta fall) främst handlar om okunskap och språkbarriärer snarare än diskriminering av hudfärg och ursprung. Framför allt inom hiphopvärlden hör man ofta koreanska rappare som uttrycker respekt och beundran för sina amerikanska idoler genom att, utan att kanske tänka efter ordentligt, berätta hur de själva gör sitt bästa för att ”rap black” eller ”speak black”.

Språket kan även bli ett problem åt det andra hållet vilket blev tydligt när en Amerikansk radiokanal valde att censurera bort orden ”nae-ga” och ”nee-ga” vilket är koreanska för ”jag” och ”du”, från 2NE1’s superhit ”I Am the Best”. De är ord som används frekvent inom de flesta språk men just på koreanska påminner det om det engelska skällsordet ”nigga” vilket länge använts som ett starkt nedsättande ord för personer med mörk hy.

Som känd artist, inflytelserik radiokanal eller skivbolag krävs det större kunskap och förståelse om andra kulturer, vilka ord och uttryck man faktiskt inte bör/kan/får använda sig av när man släpper en låt, censurerar en låt eller väljer att använda sig av en flagga i en musikvideo som man inte har en aning om innebörden av.

Zico känns plötsligt ganska ouppdaterad och korkad där han ligger i sitt badkar fyllt med kakor (som förövrigt var det bästa konceptet med videon, varför inte spela vidare på det?). De glittrande grillsen som döljer hans tänder tycks för stora och skeva i hans mun och de två tappert twerkande bakdelarna han omringat sig med känns bara som en ytterst löjlig och förnedrande idé. Nej, ett riktigt magplask från Zicos sida genom att försöka katastrofalt för mycket att vara något han absolut inte är eller någonsin kommer att bli. Det kommer aldrig att vara coolt att bära rasistiska symboler eller att utbrista ”you’re such a faggot bitch” samtidigt som man matar en tjej med banan, framför allt inte om man presenterar sig själv som en ’tuff kaka’.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av