[RECEPT] Matang – kanderad sötpotatis

Det är på tiden att vi tar oss an något sött. Denna vecka har jag gjort matang; kanderad sötpotatis.

Koreanerna gillar verkligen sin sötpotatis. De finns som chips, nudlar och tårtor. Sötpotatisen används inte bara flitigt som mat, utan även till desserter och sötsaker. Eftersom den är naturligt söt så är inte det så konstigt, och tillsätter man ytterligare sötma med honung eller socker så blir det riktigt goda sötsaker av det.

Med detta i åtanke valde jag detta recept på denna godbit med en krispig yta och en mjuk fyllig insida.

 

Det du behöver är…2014-11-23 16.04.17 

400-500g sötpotatis
½ dl strösocker
1 msk farinsocker
1 tsk sesamfrön
1 msk matolja

Olja till fritering

 

Skala sötpotatisen och skär upp den i kuber på ca 1 cm.

Lägg kuberna i vatten för att skölja av stärkelsen.

Låt dem se rinna av och torka lite innan du ska fritera dem.

2014-11-23 16.11.27

Värm en fritös eller gryta med olja. När oljan är varm så är det bara att lägga i sötpotatisen.

Fritera sötpotatisen tills den är genomkokt och har fått en fin, lite gyllene färg.

2014-11-23 16.19.02

Lägg den friterade potatisen  på en bit papper så överflödig olja rinner av.

2014-11-23 16.28.11

Häll 1 msk matolja i en varm stekpanna och häll sen i strösocker och farinsocker.

Rör om lite lätt och låt stå på medelhög värme tills sockret börja smälta

2014-11-23 16.31.21

Sänk temperaturen en aning och rör om då och då genom att röra på själva stekpannan.

VARNING! Karamelliserat socker är jättevarmt och man ska vara försiktig när man arbetar med det!

När sockret har smält helt, börjat bubbla och fått en gyllene färg stäng av plattan och häll i sötpotatisen och sesamfröna (vilka jag glömde).

2014-11-23 16.38.05

Försök ditt bästa att täcka sötpotatisen med det karamilserade sockret, det kan vara lite svårt och beror mycket på om man har lyckats få sockret helt rätt. Använd redskap så lite som möjligt för sockret vill gärna fastna där.

2014-11-23 16.42.46

När sötpotatisen och det karameliserade sockret är väl ihoprört så läggs det upp på ett bakplåtspapper för att svalna.

Servera och skynda att få i dig så mycket som möjligt innan någon annan har ätit upp det!

2014-11-23 16.46.43

맛있게드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av