[RECEPT] Galbi jjim

Denna vecka delar jag med mig av ett lite mer avancerat recept. Det kräver både tid och lite tålamod, men det blir hemskt gott i slutändan!

Galbi jjim är ett långkok där grönsaker och revben får mysa i en gryta. Där får de ligga och gotta sig i en god smakfull sås i över en timme.

Traditionellt äts Galbi jjim vid chuseok tillsammans med andra goda maträtter. Eftersom det kött som traditionellt används till galbi jjim är en av de finare köttbitarna i Korea så har det historiskt sett varit en maträtt huvudsakligen för det finare folket, men nu har vi alla en möjlighet att testa.

 

Det du behöver för 4 portioner är…

1 kg revbenDSC01505
7 dl vatten
6 msk japansk eller koreansk soja
6 klyftor vitlök
1 gul lök
1 msk farinsocker
2 morötter
5- 10 cm rättika
2 små potatisar
2 salladslökar
2 msk honung
1 msk sesamolja
1 tsk svartpeppar
Dela revbenen imindre delar. Försök dela så att det finns ett ben i var bit

DSC01510

Lägg revbenen i gryta med kokande vatten. Låt koka i 5 minuter

 

Häll ut vattnet och skölj revbenen i kallt vatten för att få bort överflödigt fett.

DSC01515

Dags att blanda såsen! Skiva gul lök och vitlök och lägg dem i en bunke.

Tillsätt även vatten, soja och socker. Blanda ihop.

DSC01520

Ställ tillbaka grytan med revbenen på spisen och häll över såsen

Låt koka på medelvärme i 30 minuter

DSC01521

Under tiden köttet kokar skär du upp rättika, morötter och potatis i kuber, cirka 2 x 2 cm stora.

Om man vill kan man trimma kanterna på kuberna så att grönsaker blir små bollar.

DSC01531

När köttet har koktat i 30 minuter tillsätter du morötterna, rättikan och potatisen.

Låt koka i ytterligare en timme på låg värme.

DSC01541

Rör om då och då så att allt blir täckt av såsen och jämnt genomkokt.

Efter en timme, lyft på locket och känn på köttet med en ätpinne. Ätpinnen ska lätt gå igenom köttet när det är färdiglagat.

Nu tillsätter vi skivad salladslök, honung, sesamolja och peppar

DSC01549

Rör om och låt lite av vätskan koka bort.

Lägg upp på ett fat eller i en skål och servera!

 

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av