Olikheter kring öppningsceremonin för olympiska spelen

Vinterolympiaden 2018 kommer hållas i Pyeongchang, Sydkorea. Men nu råder det oklarheter runt kostnaderna för invigningsstadion och det har till och med gått så långt att man har hotat att lägga ner spelen.

Gangwon-provinsens representativa kommitté har uttryckt besvikelse över det låga stödet från den olympiska organisationskommittén. Det är nämligen i Gangwon invigningen kommer att hållas 2018.

Enligt de officiella internationella reglerna ska den olympiska statens officiella kommitté stå för 75% av kostnaderna vid ett nybygge. Den resterande summan ska Gangwon stå för. Trots denna strikta regel beslutade Pyeongchangs olympiska kommitté att man enbart skulle betala en tredjedel av kostnaderna. Detta eftersom man menar på att ingen sport kommer utövas på invigningsstadion och därmed ska regeln inte vara berättigad. En annan anledning till de skärpta budgetlösningarna är att man just nu inte har en stabil ekonomi.

Trots att en lösning inte såg ut att nås mellan de båda sidorna, kunde en överenskommelse till slut nås. Båda sidorna ska stå för hälften av kostnaderna vardera. Nu hotar man, trots det fattade beslutet, inte bara från Gangwon-provinsen utan även andra provinser i Sydkorea att lägga ned sina satsningar på vinterspelen om inte den sydkoreanska olympiska kommittén satsar mer pengar i projektet. Invigningsstadion är beräknad att kosta cirka 60 miljoner dollar. Omvandlat till kronor blir det alltså cirka  450 miljoner kronor.

Källor: 1,2

Jan Isaksson

20-årig hockeyspelare som bor i Umeå. Vänner, familj och TV-serier är det som för närvarande fyller vardagen. Är för övrigt även en kpop fanatiker som älskar allt som har med Korea att göra.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av