Nordkoreansk pojke riskerar att utvisas

Sveriges Radios Eko rapporterade tidigare idag om ett uppmärksammat avvisningsfall där en ung man som riskerar utvisning från Sverige till Kina efter årsskiftet. Han riskerar där skickas vidare till Nordkorea där han med största sannolik kommer att hamna i fångläger eller avrättas för att ha flytt landet.

Migrationsverkets utredning kring den unga mannens identitet lider med stora brister. Man har i sina sökningar inte kunnat hitta de orter och gatunamn som pojken angett för att bevisa sin härkomst och därmed bedömt att pojkens uppgifter som osanna. Källor uppger dock till Sveriges Radio att detta beror på att man inte stavat korrekt i sina sökningar samt att orterna pojken bett namnge gatunamn saknar namn på sina gator. Vidare har Migrationsverket valt att frånse sin egna språkexperts utlåtande om att pojken pratar med en nordkoreansk dialekt och att detta inte stryker att han faktiskt är från Nordkorea.

– Den här pojken har hela tiden hävdat att han är från Nordkorea. Migrationsverket har inte trott på honom. De har istället utvisat honom till Kina med hänvisning till att han inte gjort sin hemvist sannolik, säger pojkens advokat Arido Degavro till Ekot.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, menar dock på att utredningen har skett på ett korrekt sätt och att bristerna i utredningen inte har varit avgörande för Migrationsverkets beslut. Den asylsökande har bevisbördan när det gäller att bevisa sin härkomst, vilket pojken inte ska kunnat göra. Ärendet har prövats i förvaltningsdomstolen, som dömde till Migrationsverkets fördel.

Pojken ska med hjäp av pengar från sin fars vän ha tagit sig ut ur Nordkorea och in i Kina. Därifrån ska han via transsibiriska järnvägen tagit sit till Ryssland och därefter till Sverige med hjälp av människosmugglare.

Den utvisningshotade pojken uppges vara extremt orolig över sitt liv om han tvingas återvända till Nordkorea

Lyssna på EKOT:s fulla reportage nedan:

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av