Risfestivalen i Icheon

Att ris är en grundpelare i det koreanska köket är knappast en nyhet. Risets historia i Korea dateras ända tillbaka till bronsåldern, och i Icheon har de en alldeles egen festival till risets ära; risfestivalen.

Ssalbap (ångkokt ris) anses vara den största delen av en hälsosam kost och hjälper att behålla en god fysisk hälsa. Det koreanska riset tillagas med mycket omsorg och kärlek, och en av de mest kända producenter av ris är staden Icheon.

Risfestivalen i Icheon har hållits årligen sedan 1999 och är en festival för stadens kända risproduktion. I år hålls festivalen från 22 oktober till 26 oktober, och är öppen hela dagen varje dag. Icheon är känt för att vara den bästa risproducenten i Korea, faktum är att riset är så gott att det en gång i tiden har serverats till kungligheter och även idag är riset mycket uppskattat. När du är där kommer du att förstå varför! Inte bara riset uppvaktas under denna festival, utan även de agrikulturella metoder som staden använder till sina odlingar.

Som besökare av festivalen har du många saker att se, göra och framför allt; smaka! Det serveras mängder av ris i olika former och stilar, bland annat det kända ssalbap och de fantastiska koreanska riskakorna, tteok. Under festivalens gång kommer en parad att genomföras, som återger den parad som transporterade riset till kungen i Hanseong (det gamla namnet för Seoul). En annan höjdpunkt i festivalprogrammet är en stor kittel som fylls av en stor mängd ris, som sägs ska räcka till att göda tusentals människor.

När du går igenom festivalen kommer du höra det rytmiska ljudet av ris som krossas och slås ihop till riskakor, känna doften av det koreanska risvinet makgeolli blandat med de söta dofterna av nykokt ris. Det kommer garanterat vattnas i munnen på dig!

Utöver detta så har festivalen, precis som en festival ska ha, musik, dans och traditionella spel och lekar. Till ljudet av medryckande musik får du testa på de olika spelen och lekarna, och du kommer märka att människorna på festivalen är mycket trevliga. Hela festivalen är dessutom gratis!

Om du har tröttnat på allt ris så finns i närheten även ett köpcentrum, Yeoju Premium Outlets, där du kan köpa kända designermärken till lågt pris.

En dag på Icheons risfestival kommer definitivt att göra din Korearesa komplett! För att ta dig till festivalen kan du åka från Icheons bussterminal med en anslutningsbuss som kommer ta dig direkt till Seolbong Park. Bussen går mellan 8.30–20.30 i 15 minuters intervaller, och är helt gratis. Om du åker från Seoul kan du åka med bussar från expressbussterminalen eller från Dong Seoul bussterminalen. Bussarna går 6.30–21.20 med 30-50 minuters intervaller från expressbussterminalen, och från Dong Seoul från 6.20–22.40 med 15-20 minuters intervaller.

För mer information kan ni besöka den officiella hemsidan för festivalen här.

Källor: 1, 2, 3, 4

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av