[RECEPT] 밥주세요 – 3 in 1 Koreanskt Ris

Idag bjuder jag på 3 recept i ett. En riktig guldklimp för de snåla.

Koreanerna verkligen älskar sitt ris, kanske är det därför de har kommit på så många saker de kan göra med det. Här får ni något som man kan kalla ett riktigt husmorstips, inte ett riskorn ska gå förlorat.

Först och främst ska vi göra ångande gott ris. Efter det arbetar vi vidare med att göra nyttiga, mumsigt krispiga rissnacks. Sist men inte minst ska vi fixa en varm kopp riste. Allt detta ska vi fixa med hjälp av 2 dl rundkornigt ris och vatten.

2014-10-14 10.11.12

 

 

Det du behöver är…

2 dl rundkorningt ris
En massa vatten

 


 

Vi börjar med att fixa en gryta ångande varmt ris.

 

Först och främst vill vi tvätta riset.

Lägg riset i en gryta med kallt vatten och vaska runt med handen. Vattnet ska bli vitt och mjölkigt.

2014-10-14 10.12.06

Häll ut nästan allt vatten och ge sedan riset lite massage. Gnugga och knåda riset innan du sköljer det igen.

2014-10-14 10.13.18

Efter det ska du skölja riset med  vatten 3 gånger till.

När du sköljer riset sista gången, försök att hälla av så mycket vatten som möjligt

Efter det tillsätter du 2dl kallt vatten, det vill säga lika mycket vatten som ris. Låt sedan riset stå och vila i vattnet i minst 30 minuter.

2014-10-14 10.16.02

Efter 30 minuter är det dags att koka riset.

Sätt på locket på grytan och koka på medelvärme (på min spis 5 av 9).

2014-10-14 12.16.18

När vattnet har absorberats så rör du försiktigt om i riset. I botten ska ett tunnt lager sitta fast i botten, skrapa inte bort detta! Men var uppmärksam så att det endast är lätt gyllende och inte har blivit svart och bränt.

Lägg åter på locket och låt riset stå på medellåg värme (3 av 9) i ytterligare 5 minuter.

2014-10-14 12.32.42

Skopa upp det ångande varma riset i en skål (men låt det som sitter fast i botten vara kvar).

Servera och njut!

2014-10-14 12.35.19


 

 

Nästa steg är att göra de underbara krispiga ris-snacksen.

 

När du har skopat upp det fluffigt mjuka riset och bara har ”bottenskrapet” kvar så är det bara att lägga på locket igen.

Låt grytan stå på medelvärme i 5-10 minuter till, men håll ett vakande öga så riset blir gyllene och krispigt på undersidan och inte svart och brännt!

2014-10-14 12.36.07

 

Nu kommer vi till den knepiga biten, att få loss riset ur grytan. Mitt tips är att skvätta lite kallt vatten i den heta grytan så det fräser till, då brukar riset lättare lossna.

2014-10-14 12.40.14

Ta efter det en sked och skrapa längs kanten av grytan. Målet är att få upp allt i en hel fin kaka, men det lyckades jag inte med denna gång och det går bra ändå.

Nu har du färdiga lite småsega knapriga ris-snacks. Mycket bättre för kroppen än godis och chips!

2014-10-14 12.40.52


 

Recept nummer tre är det allra enklaste.

För att göra ris-te så behöver du bara hälla i 3-4 dl vatten i grytan med de rester som fortfarande sitter kvar där.

Sätt på locket och koka på medelvärme i 5- 10 minuter.

Häll upp teet i en kopp och njut av värmen som även hjälper matsmältningen.

2014-10-14 12.42.53-1

 


 

 

Så nu har du mer eller mindre fixat en hel måltid, tre rätter, med hjälp av 2 dl ris och vatten!

2014-10-14 12.57.37

맛있게 드세요!

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av