[RECEPT] Jumokbap – Risbollar

Är ni som jag och följer på The Return of Superman så har ni säkert sett de stora smarriga bollarna av ris som Sarang ofta får till frukost. Det gör mig alltid sugen på jumokbap så det är ju tur att det är så snabbt och enkelt att göra

Jumokbap, eller fist rice som det även kallas, är stora risbollar fyllda alla möjliga läckerheter. De görs enkelt på överblivet kokt ris och vad man råkar ha i skafferiet. Ofta innehåller de många olika sorters grönsaker och är ett smart sätt för barn att få i sig nyttigheterna. Risbollarnas för det mesta milda smak och roliga tillagningssätt brukar vara populärt i de yngre generationerna.

Jumokbap är även ett vanligt tillskott på picknicken och i de koreanska lunchboxarna dosirak. Populariteten ligger i deras enkelhet och oändliga variation,  för man kan göra jumokbap med nästan vilka ingredienser som helst. Vilka ingredienser föredrar du?

 

Det du behöver till 9 bollar är…DSC01732

3-4 dl kokt ris
1 dl purjolök
½ dl skinka (kan tas bort för vegetariskt alternativ)

½ dl morötter
½ dl kimchi
½ dl paprika
½ dl majs
1-2 tsk buljong i pulverform eller salt
svartpeppar efter smak
1 msk sesamolja
matolja

Garnityr
Sesamfrön
strimlad, hackat eller smulat sjögräs

 


 

DSC01752

Börja med att finhacka alla grönsaker, kimchin och skinkan.

Värm upp en stekpanna med matolja.

Stek morötter, purjolök och skinka i någon minut tills de är varma.

 

 

 

DSC01772Tillsätt nu även kimchi, paprika och majs.

Stek ytterligare någon minut.

 

 

 

 

DSC01785Lägg riset i stekpannan.

Rör noga ihop det med resten av ingredienserna i pannan.

 

 

 

 

DSC01808Krydda blandningen med bujongpulver eller salt och peppar.

Rör i sesamolja och sen är det dags att forma bollar

 

 

 

 

DSC01830VARNING! Tänk på att risblandingen är varm!

Låt den gärna svalna lite innan du ska göra bollarna.

 

Använd plasthandskar eller täck händerna med olja eller vatten för att inte riset ska fastna på dig.

Ta en handfull av risblandningen och pressa ihop till en boll.

DSC01831Tänk på att det inte funkar att rulla dem som man gör med till exempel köttbullar, utan kan måste klämma och trycka ihop dem, annars faller de isär.

 

 

 

 

 

DSC01844Häll den garnityr du vill rulla dina risbollar i på ett fat.

Jag valde rostat sjögräs och sesamfrön. Det går såklart lika bra utan!

Rulla de fina runda bollarna i garnityren och servera!

 

 

 

DSC01859맛있게드세요!

 

 

 

 

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av