[RECEPT] Halloweenspecial; Hobakjuk

Nu när det är Halloweentider så är butikerna fulla med pumpor av alla de slag. Visst händer det att jag köper en av de stora orangea pumporna för att göra en läskig lykta, men jag måste erkänna att jag aldrig direkt lagat mat med dem. Därför tänkte jag att jag ska testa hobakjuk, en söt gröt/puré gjord på pumpa.

Hobakjuk passar perfekt att servera på din halloweenfest, för med lite fantasi är den rätt läskig. Hobakjuk serveras med en sorts enkel rund tteok (riskakor) som nästan liknar ögon när de ligger i den färgglada gröten. Sedan toppar jag allt med rostade pumpakärnor (skalbaggar) och rostade sesamfrön (löss).

Det du behöver för en stor gryta är…

Hobajuk
Ca 1 kg pumpa, helst en söt sort (jag använde butternutpumpa)DSC01916
Mycket vatten
1½ dl rismjöl
1 tsk salt
2-3 msk farinsocker
Sesamfrön

Rostade pumpakärnor (skalbaggar)
Pumpakärnor från pumpan
Sesamolja
Salt
Peppar

Snabb tteok (ögon)
1½ dl glutinöst rismjöl
Hett vatten

 


Dela pumpan på mitten och skrapa ur kärnhuset. Spara kärnorna för dem ska vi rosta senare.

DSC01925

Dela pumpan i mindre delar så att de får plats för att kokas eller ångkokas.

DSC01928

Kokning: Lägg pumpan i en stor gryta (helst med skalet neråt).
Häll på vatten, cirka en tredjedel av pumporna ska täckas.
Koka på medelvärme i ungefär 20 minuter.

DSC01929

Ångkokning: Lägg pumpan i ånginsatsen (helst med skalet neråt) och häll vatten i grytan.
Tillaga i 20-30 minuter.
OBS! Var uppmärksam så att grytan inte torrkokar för risk för brand.

DSC01930


 

Medan pumpan tillagas ska vi rosta pumpakärnorna.

Rensa bort allt fruktkött så att bara kärnorna är kvar.

Täck kärnorna i sesamolja, salt och peppar.

DSC01938

Lägg pumpakärnorna på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter.

DSC01945


 

Nu passar vi också på att göra vår snabba tteok.

Häll 1,5 dl rismjöl i en skål.

Blanda i hett vatten, en matsked i taget, tills du får en deg som påminner om modellera.

DSC01949

Knåda en liten stund innan du delar in degen i 16 mindre bitar.

Rulla dem till små bollar.

DSC01960

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i bollarna. Låt dem koka tills de flyter upp till ytan.

Ta ut dem ur det kokande vattnet och lägg dem i kallt vatten tills de har svalnat.

 


 

Efter 20 minuter är det dags att se till pumpan.

Använd en kniv och stick i pumpaköttet för att se så att det är mjukt, då är det klart.

Låt pumpan svalna lite innan du skrapar ut köttet och lägger det i en mixer.

DSC01966

Tillsätt nästan en liter vatten innan du börjar mixa. Är det svårt få det mixat så får du tillsätta mer vatten.

Häll den mixade purén i en stor gryta och koka på medelvärme.

DSC01970

Krydda med salt och farinsocker.

DSC01982

Häll 1,5 dl rismjöl och 2-3 dl vatten i en skål och blanda noga.

Häll försiktigt rismjölsblandningen i soppan under omrörning. Eftersom det är en sorts redning så är det viktigt att man rör hela tiden så det inte blir klumpar.

DSC01978

När din hobakjuk har blivit tjock och fin så häller du din tteok.

DSC01985

Häll upp hobakjuk i en skål och dekorera med de rostade pumpakärnorna och rostade sesamfrön.

Servera!

DSC01993

맛있게 드세요!

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av