[RECEPT] Gamja jeon – Potatisplättar

Här kommer ett snabbt enkelt recept, Gamja jeon.

Jeon är ett gruppnamn för olika slags plättar i det Koreanska köket. Det finns jättemånga olika sorters Jeon och serveras ofta som en förrätt eller banchan. Jeon kan bestå av både kött och grönsaker och Gamja jeon är plättar gjorda av potatis.

Traditionellt görs Gamja jeon med enbart potatis, olja och salt efter smak, men som med alla andra traditionella koreanska maträtter så finns det oändligt med variationer. Jag har valt att piffa upp min lite med salladslök och chilifrukt.

Det du behöver till ca 10 små plättar är…

2 stora potatisar
1 salladslök
1 chilifrukt
Salt efter smak

Smaklös olja att steka i
Japansk eller Koreansk soja att dippa i

  1. Skala och mixa eller riv potatisen till en fin puré.
  2. Lägg purén i en sil och låt vätskan rinna av i en skål i cirka 5 minuter.
  3. Skär upp sallaslöken och chilifrukten tunt under tiden.
  4. Lägg över den avrunna purén i en bunke och spara vätskan som har samlats i skålen.
  5. Tillsätt salladsöken till purén och salta efter smak.
  6. Ta skålen med den avrunna vätskan och häll av den men spara den vita potatisstärkelsen som har skjunkit till botten
  7. Tillsätt även stärkelsen till potatispurén och blanda ihop allt till en jämn smet.
  8. Värm upp en panna med olja.
  9. Klicka i ca en matsked i pannan och platta ut den till en plätt.
  10. Stek tills den är gyllenbrun på båda sidorna.
  11. Lägg på ett fat och strö över chilifrukten.

Servera med lite soja att dippa i och njut!

맛있게 드세요!

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av