[RECEPT] Samgyeopsal ssam

Efter Saras underbara artikel om Koreansk BBQ så tänkte jag ge er ett smakprov. En av mina favoriter och en riktig klassiker när det kommer till Koreansk BBQ är, samgyeopsal ssam.

DSC01504Ni har säkert inte missat koreanernas kärlek till samgyeopsal och det är ofta man ser hur de samlas på restauranger runt bordsgrillarna där de äter, dricker soju och bara umgås.

Samgyeopsal betyder ”tre-skiktat fläsk” och refererar till de tre lager av fett och kött som den perfekta samgyopsalen ska ha.

Ssam betyder inlindad, eller som engelsmännen säger ”wrapped”. Ssam är således en wrap där man fyller ett salladsblad eller någon annan bladgrönsak med god fyllning innan lindar ihop den och äter upp den. Ssam är vanligt förekommande när man äter koreansk BBQ och kan kombineras med en massa olika sorters kött och grönsaker.

Men låt oss sluta rabbla och fokusera på maten…

 

Det du behöver är… 

Samgyeopsal – Skivat sidfläsk, ej rimmat! DSC01479Det färdigskivade sidfläsket man hittar matbutikerna över hela landet kan ibland vara en aning för tjockt skivat, men det går bra ändå. Vill du ha tunnare skivor mer likt det de äter i Korea så rekommenderar jag dig att köpa sidfläsk i bit, lägga in det i frysen en stund så det stelnar lite, och sen skära det själv.

Ssam – för att göra dina wraps behöver du någon slags bladgrönsak. Jag föredrar huvudsallad som har stora mjuka blad som är lätta att linda ihop. Sesamblad är också en höjdare men kan vara svårt att få tag på i Sverige.

Grön chili – Skivad färsk grön chili serveras ofta till samgyeopsal ssam. Tänk på att den koreanska gröna chilin inte är riktigt lika het som den som vanligtvis säljs i Sverige, utan den är lite sötare och mildare.

Vitlök – skivad vitlök är ett vanligt tillbehör. Släng det på bordsgrillen för att göra smaken lite mildare eller släng i den rå om du föredrar det, du lär i alla fall inte bli förkyld.

Ssamjang – en sås full med smaker som ofta används i ssam. Såsen innehåller bland annat gochujang och deonjang vilket ger det både hetta och smak, perfekt att klicka ovanpå en bit samgyeopsal.

DSC01462

 Ssamjang

2 msk gochujang
2 msk deonjang
½ tsk sesamolja
1 tsk farinsocker eller honung
1 tsk soja
1 tsk sesamfrön
1 tsk hackad vitlök
½ hackad salladslök 

Kimchi – koreansk mat utan kimchi? Nej, såklart inte!

Banchan – använd vilka sidorätter du själv föredrar och är sugen på. Idag valde jag yeolmu kimchi som är gjord på rättiksblasten och danmuji som jag tycker ger en fräsch touch.

Salt & Peppar-dip – eftersom samgyeopsal inte är smaksatt, utan tillagas helt naturell, så är det vanligt att man får en lite sås att doppa köttet i när det har grillats. Ofta har såsen antingen salt eller soja i sig för att ge lite sälta till köttet.

DSC01466

 

Salt & Peppar dip

1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk sesamolja

 

 

Ris – som till all annan koreansk mat serverar vi såklart kokt klibbigt ris. Jag föredrar även att ha en klick ris i min ssam för att knyta ihop smakerna.

Grönsaker – utöver detta serveras även ett urval av grönsaker som passar för årstiden. Svamp, zucchini och lök är mina favoriter och passar utmärkt till samgyeopsal.

 


 

Nu är det bara att ta fram bordsgrillen!

VARNING! Var alltid försiktig när du använder en bordsgrill! Den är varm och man kan lätt bränna sig. Lämna aldrig bordsgrillen utan uppsyn!

DSC01480Har du ingen bordsgrill så går det bra att grilla eller steka i förväg och servera det färdiglagat på bordet tillsammans med alla andra ingredienser och tillbehör.

När grillen är riktigt varm så är det bara att lägga kött och grönsaker på efter hjärtats behag. Tänk på bara på att olika saker har olika lång tillagningstid.

TIPS! Testa att lägga lite kimchi på grillen, varm kimchi är riktigt gott!

Det gäller att ha tålamod och låta grillen göra sitt jobb och tillaga maten till perfektion. Enligt koreanska vetenskapsmän som har studerat samgyeopsal (ja, det är sant) så ska köttet vändas 3 gånger under 5 minuter för att bli så saftig som DSC01482möjligt, men allt handlar om smak så testa dig fram.

Att grilla just samgyeopsal är tacksamt eftersom det innehåller så mycket fett i sig och inte fastnar så lätt på grillen.

När köttet nästan är helt klart är det dags att dela på det. Detta görs bäst och enklast med en bra sax. Se därför till att alltid ha en en tång eller stekpincett och sax nära till hands när du grillar.

När köttet är klart doppar du det i salt & peppar-dippen och lägger det i mitten av ett fint salladsblad tillsammans med grönsaker, kimchi och andra banchan, en klick ssamjang och ris precis som du vill.

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man blir girig och lägger alldeles för mycket i sin ssam. Då blir det svårt att linda ihop den och du kommer inte kunna få in den i munnen utan att bita i den (och allt ramlar ut) eller att man ser ut som uppblåst hamster.

맛있게드세요!

 

 

 

Rebecca Ljungdahl

Matredaktör

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av