[RECEPT] Koreansk kycklingsoppa med ginseng (Samgyetang)

samgyetang 1
Jujubes

Nu när förkylningssäsongen är igång kan det vara lite gott med en soppa som hjälper till mot förkylningen. Samgyetang (삼계탕)  äts oftast på sommaren eftersom det sägs ge näring när kroppen förlorar energi i värmen. Rätten är full av nyttigheter och är en av de nyttigaste koreanska rätterna. Traditionellt är den serverad i en keramikskål.

Huvudingrediensen är färsk ginseng som kan vara lite svår att få tag på men när du väl gör det kommer det bli super! Det är lättast att köpa ginseng på internet, men om du inte får tag på färsk ginseng, kör utan! Jujube är torkade koreanska röda dadlar som används i matlagning. Det kan finnas i specialitetsaffärer eller på internet, men det går bra utan det också!

 

Ginsengrot
Ginsengrot

Till 2 portioner behöver du…
1 liten hel kyckling
1-3 små ginsengrötter (beror på hur van du är vid smaken, det är lite speciellt!)
2-3 jujubes (valfritt)
Salladslök för dekoration
1 dl grötris
10-13 klyftor vitlök
Salt & peppar

 

 

Tvätta och lägg riset i blöt i en timme, låt sedan riset rinna av ordentligt.2

Tvätta kycklingen under kallt vatten och skär bort vingarna och svansen. Ta bort skinnet från kycklingen och maginnehållet.

3

Fyll kycklingen med ginsengrötterna, riset, vitlöken och några jujubes. Korsa kycklingbenen så det ”stängs” och sätt fast med hjälp av en tandpetare eller liknande. Se till att den inte blir överfylld så det läcker ut senare, om det blir för mycket ta ut lite.

4

Lägg kycklingen i en kastrull och koka på hög värme i 20 minuter. Om du vill kan du även lägga i lite lök. Häll i mer vatten efteråt om det behövs och ta bort skummet med en slev. Sänk sedan värmen, och låt sjuda  i 40 minuter.

6

När kycklingköttet lätt faller av benen så är soppan färdig! Salta och peppra efter smak och servera med salladslök ovanpå. Ät varm!

1

 

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av