Nordkoreansk bankir försvunnen

Enligt nordkoreanska källor ska Yoon Tae Huyng, en av Nordkoreas mest framstående bankirer med ansvar för Kim Jong Uns ‘revolutionära fond’ ha försvunnit och med honom 5 miljoner amerikanska dollar ur fonden.

Yoon är chef för Korea Daesong Bank, en bank vars främsta uppgift är att tillsammans med Korea Daesong General Trading Corporation föra in utländsk valuta till Nordkorea i form av investeringar m.m. Han ska bland annat haft hand om fonder i Ryssland, vilket är landet man nu tror Yoon har tagit sin flykt till. Nordkorea ska enligt källor ha begärt hjälp från ryska myndigheter att hitta och arrestera Yoon.

Tidigare erfarenheter har visat att rykten om avhopp från högre nordkoreanska tjänstemän generellt sett är osanna, men med anledning av Jang Song Thaeks avrättning förra året så tror experter att det finns sanning till detta. Jang ska ha i egenskap av sin tjänst haft kontakter med flertalet nordkoreanska bankirer stationerade utomlands, som nu genom sin vänskap den avrättade Jang själva kan vara mål för Kim Jong Uns inre cirkel.

Professor Andrei Lankov från Kookmin University och framstående expert om Nordkorea menar på att även om det är oklart ifall Yoon hade några närmare kopplingar till Jang, så är ett avhopp till exempelvis Sydkorea mycket troligt.

”Det är omöjligt just nu att veta vilka kopplingar Yoon hade till Jang men med anledning av omständigheterna, så kan ett avhopp vara ett attraktivt alternativ, speciellt då de hanterar mycket pengar och det inte skulle vara allt för svårt för dem att ta sin tillflykt till Syd.”

Genom sin roll så skulle Yoon vara en ytterst värdefull källa för information för Sydkorea rörande Nordkoreas ekonomiska aktiviteter och annat. Hur den ‘revolutionära fonden ‘ fylls på har debatterats om länge, där vissa hävdar att den finansieras av bland annat drogsmuggling. Daesong General Trading Corporation ska tidigare ha genomfört illegala aktiviteter, men majoriteten av deras vinst kommer från laglig handel.

Källa: 1

Elin Törnqvist

Chefredaktör

Elin Törnqvist är Tidskriften Hallyus chefredaktör och en av grundarna.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av