Koreansk BBQ

Även fast grillsäsongen snart är över kan man fortfarande njuta av koreansk BBQ inomhus. På senaste tiden har man fått höra om koreansk mat mer och mer i media, speciellt BBQ. Vad äter man på en typisk grillfest och hur kommer det sig att vissa restauranger har grillar på varje bord?

korean bbq-2Mycket av den koreanska maten är baserad runt kött och grillad mat är inte ett undantag. Många är villiga att betala en stor summa för det godaste köttet när man beställer på restaurang. Oftast beställer man tillsammans flera olika saker och sedan fortsätter man beställa medan man äter ifall det inte räcker till. Något som är unikt är hur det serveras på restaurang jämfört med i Sverige. I Korea finns det grillar fastsatta på bordet och sen när man får köttet får man grilla det själv, så man kan anpassa sitt kött till hur tillagat man vill ha det. När köttet är färdigt och du inte ska äta det direkt är det bara att placera köttet på sidan av grillen så det håller sig varmt men inte blir bränt.

En kötträtt som du säkert har hört talas om är ”samgyeopsal” eller direkt översatt, 3 lager av fläskkött. Det är den mest populära styckningsdelen som motsvarar sidfläsk och liknande på svenska. Det finns många andra delar som också är populära och om du vill vara helt säker på vad du beställer finns det en snabb guide här på de mest populära delarna och rätterna som man ofta hittar på en BBQ-restaurang. Det finns flera köttbitar som delar samma namn men finns i både fläsk och biff-version.

NÖTKÖTT:

  • Galbi (갈비) – Revben. Serveras ofta på benet. Nötköttsgalbi brukar inte vara marinerad.
  • Bulgogi (불고기) – Tunna bitar av ryggbiff eller andra fina bitar.
  • Chadolbagi (차돌바기) – Tunna skivor av bringa.
  • Kalbisal (갈비살) – Tunna bitar av revbenskött.

FLÄSK:

  • Moksim, moksal (목심, 목살) – Fläskkotlett. Ett alternativ till samgyeopsal.
  • Galbi (갈비)–  Revben. Kan erbjudas med eller utan marinering och serveras ofta på benet
  • Samgyeopsal (삼 겹살) – Sidfläsk. Det mest populära och kända styckningsdelen. Finns även ogyeopsal (오겹살) som har ännu mer fett.
  • Kalmaegisal (갈 매기살) – ”Skirt meat”, kött som är trimmat från revbenen. Ett nyttigare och billigare alternativ till samgyeopsal.
  • Dwaeji Bulgogi  (돼지불고기)– Fläskversionen av bulgogi.korean bbq-3

Koreansk BBQ kommer alltid med grönsaker på sidan som man äter tillsammans med köttet. Ofta har man salladsblad som man lindar runt köttet. Man kan lägga i olika saker som kimchi, ris eller vitlök men en sak är gemensamt – ingen äter det på flera bett, man stoppar hela saken i munnen på en gång! Får man vitlök ska man inte äta rå utan den grillar man, men var försiktig då den är lättbränd! Banchan serveras oftast till din BBQ. Det är ofta kimchi eller andra smaksatta grönsaker och ska inte ätas med köttet utan njutas enskilt.

Självklart kan du göra mycket av detta själv hemma om du inte kan åka till en koreansk restaurang. Det är bara att köpa passande kött, marinera och grilla. Sedan kan du servera med passande sidrätter eller kimchi. Vill du ha recept har vi ett marinadsrecept och även recept på sidrätter.

Källor: 1, 2, 3, 4

Sara Sjögren

Kulturredaktör.

No Comments Yet

Kommentera

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Elin Törnqvist

Tipsa oss: [email protected]

Organisationsnummer: 802490-6987

ISSN: 2001-936X

© Tidskriften Hallyu
Tidskriften Hallyu sponsras av